Så överlistar du räven – Ulf Lindroth tipsar

Ulf Lindroth är ofta ute och föreläser om lockjakt på räv och han delar gärna med sig av sina erfarenheter till andra jägare. Foto: Ewa Ekfeldt

Intresset för lockjakt på räv ökar. En av dem som bidragit till jaktformens popularitet är Ulf Lindroth. En guru inom rävlock som här delar med sig av tips och erfarenheter.

På torsdagen arrangerade Huntyard & Berras i Eskilstuna rävlockskurs för sina kunder. Ett trettiotal föranmälda jägare fick tre timmars föreläsning av Ulf Lindroth som är gurun inom rävlock, en jaktform som intresserar fler och fler jägare över hela Sverige.
När Ulf började med rävjakt fanns inte så mycket information om just att locka räv. Inspirerad av nordamerikanska jägare som ”lockar på allt” har han sedan genom åtskilliga timmar i skogen och anteckningar från dessa få en erfarenhetsbank som han delar med sig genom filmer, böcker och praktiska eller teoretiska föreläsningar.

Lär dig härma
Att locka räv börjar med att lära sig att härma de läten som räven är intresserad av. Ångestskrik av hare, rådjurskid, fågel, sork eller mus eller ljud som förställer skällande rävar är bra att öva in, men det är också viktigt att ha en förståelse och ta hänsyn till i vilket sammanhang räven attraheras av ljuden. Harskriket kan till exempel göra en del rävar osäkra, medan fågelljud intresserar de flesta rävar. Det är viktigt att anpassa ljud och intensitet utifrån passet och årstid. På snabbt underlag som hård skarsnö ger lätt räven självförtroende att vara mer orädd, medan högt blött gräs eller djup snö kan få räven att vara mer försiktig och därmed svårare att få ut.

Lockar för ofta
Ulf Lindroth berättar att det största misstaget många gör vid lockjakt på räv är att locka för ofta, använda samma läten och locka på samma marker. Det gäller att spara på krutet och välja sina tillfällen och pass med omsorg. Det finns stor anledning att lägga tid på att innan jakttillfället rekognosera och välja pass i närheten där räven finns, där sikten är god och man har kontroll på vindriktningar. Väl förberedd kommer du tystare ut på pass och slipper därmed skrämma iväg rävarna. Välj också jakttillfälle när vädrets förutsättningar är goda, räven gillar inte heller dåligt väder.
När du väl är på pass, var beredd. Många gör misstaget att fastna med blicken på en punkt, räven kan komma fortare än du anar och även ta andra vägar in än du antagit innan. Var också väl förberedd, ha allt i ordning. När räven väl är i skottläge är det tråkigt om benstödet samtidigt går genom skaren och du i bästa fall skrämmer iväg räven och i värsta fall får iväg ett dåligt skott.

Skygg för ljud
Räven är i sin natur skygg för ljud, därför ska du också tänka på att välja jakttillfälle när det är lugnt i området. Är det mycket trafik eller människor i rörelse i närheten under skymningen så är kanske gryningen bättre just för detta pass.
Det är lätt att förstå varför lockjakt på räv intresserar som jaktform, för när det handlar om att överlista Mickel krävs det en hel del förberedelse men inte en hel arsenal av utrustning anpassad just för ändamålet.
Det är tydligt att Ulf Lindroth brinner för detta och det går inte att ta miste på hans engagemang i ämnet, det finns nog ingen som åkte från kursen utan att komplettera julens önskelista med en lockpipa – kom bara ihåg att inte öva på jaktmarken så räven vänjer sig vid ljudet.
Ewa Ekfeldt

 

Fakta

Utrustning

Lockpipor: Dan Thompson PC-2 för harskrik och Dan Thompson PC-5 för fågel eller rådjurskid är två bra pipor som kompletterar varandra, Verminator Twisted Syco är en effektiv pipa för att härma fågel men den är svår att lära sig.
Bra skjutstöd: Gärna tvåbensstöd. Tänk på att förbereda passet så du ljudlöst kan flytta stödet och att det står stabilt.
Kamouflage till bössan och skytten: En viktig poäng gällande kamouflage är att tänka i vilken vinkel räven ser dig. Snökamouflage mot snötomma träd är inte alltid helt rätt. 
Ammunition: Ulf rekommenderar lätt och snabbt expanderande ammunition, till exempel olika typer av Varmint-kulor.
Optik: Tänk på att inte ha för hög förstoring, oftast räcker 3-4 gångers förstoring gott och väl.

Ulfs tre steg för lyckad lockjakt på räv:
1. Lockläten
2. Se tillfället och anpassa passvalet
3. Var beredd då räven kommer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev