Ny DNA-metod kan ge nya fakta om älgstammen

Ny DNA-teknik kan ge nya fakta om den svenska älgstammen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nu ska Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, utveckla en ny genetisk metod för att studera den svenska älgstammen. Tanken är att metoden ska kunna komplettera dagens älginventeringar.

På SLU:s hemsida kan man i dag läsa att Ida-Maria Blåhed, doktorand vid SLU, utvecklar en genetisk metod för att studera den svenska älgstammen. Något som på sikt kan användas för att komplettera dagens älginventeringar.
Metoden bygger på DNA-analyser av älgblod, vävnad och spillning från älg.

Genvarianter
– Jag utvecklar ett så kallat SNP-chip för genotypning av älg. Genotypning innebär att man tar reda på vilken kombination genvarianter (genotyp) en individ bär på. SNP:arna är ställen i DNA-molekylen som skiljer sig mellan olika individer, säger Ida-Maria Blåhed.
Forskarna ska kunna följa älgar på individnivå och bestämma kön. Man kan exempelvis se vilka individer som är släkt med varandra och hur många avkommor som en älgtjur får. Forskarna kan även studera älgstammens genetiska variation, något som är intressant att känna till, eftersom en inavlad älgstam är mindre tålig mot olika miljöförändringar.

Djupgående analyser
– Vi kommer kunna komplettera tidigare studier av genetisk variation inom den svenska älgstammen med mer djupgående analyser, säger Ida-Maria Blåhed.
Förutom att studera älgar på individnivå kan metoden förhoppningsvis också ge svar på hur stor älgstammen är, kunskap som är viktig för den svenska älgförvaltningen.
– I dag fungerar metoden tillfredsställande för analyser av älgblod och vävnad från älg. Vad gäller älgspillning återstår en del metodutvecklingsarbete, säger Ida-Maria Blåhed.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev