Rättegången i Lillhärdalsfallet har inletts

När rättegången inleddes demonstrerade "folkaktionen ny rovdjurspolitik". Foto: Johan Solum/Dalarnas tidningar

UPPDATERAD På morgonen inleddes rättegången i Mora tingsrätt i det så kallade Lillhärdalsfallet.
Fem personer står åtalade för grovt jaktbrott på varg.
Utanför tingsrätten demonstrerade folkaktionen ny rovdjurspolitik.

Det var i somras som åklagaren beslutade att åtala fem män misstänkta för grovt jaktbrott. Så här står det i stämningsansökan som åklagaren Åse Schoultz lämnade in:
”De har den 6 maj 2012 i trakten kring Rövarberget-Sexdalsvallen i Dalarna och Härjedalen uppsåtligen tillsammans och i samråd i syfte att döda eller skada efter att ha spårat och förföljt varg”.

GPS
En 30-åring, som numera är skriven i en by i Jämtland, som varit utrustad med GPS och så kallat hundhalsband har spårat och förföljt varg samt ringat varg med hjälp av snöskoter.
”De andra fyra har samtidigt placerat sig på sådant sätt att de för det fall tillfälle skulle ges har haft möjligt att skjuta varg”, heter det även i stämningsansökan.
Vidare:
”Brottet är grovt då jakten avsett ett särskilt skyddsvärt vilt och då jakten har föregåtts av mer omfattande planering och har varit organiserad samt då spårning och förföljande delvis utförts med hjälp av snöskoter.”

Demonstrationer
Rättegången planeras pågå i tre dagar. På morgonen demonstrerade en grupp människor utanför tingsrätten i Mora som företräder folkaktionen ny rovdjurspolitik. På plakat hade de bland annat skrivit: ”Lagen om förberedelse till jaktbrott hotar rättsäkerheten.” Vidare kräver folkaktionen att lagstiftningen förändras så att människor kan vistas i skog och mark utan att bli anklagade för grovt jaktbrott.
Enligt Dalarnas Tidning så inleddes rättegången med att åklagaren presenterade sin sakframställan. Under eftermiddagen kommer de åtalade att höras.
Så här sade åklagaren i sin inledning, enligt Dalarnas Tidningar:
– Med jakt avses att fånga eller döda vilt, och i sådant syfte söka efter, spåra och förfölja”, säger hon och menar att det här har handlat om förberedelse till jaktbrott. ”Men det är fortfarande ett fullbordat brott”.

Advokaterna sågade bevisningen
De åtalade förnekar brott, uppger Dalarnas Tidningar.
Efter åklagarens framställan fick de åtalades advokater möjlighet att yttra sig över den bevisning åklagaren lagt fram.
– Det här är inga konstigheter. Det finns ingen varg som är död eller skadad. Åklagaren framställer det som att bara för att man har kört efter ett vargspår så är det olagligheter. Jag vill att tingsrätten ska ha bilden att i såna fall är jag också en brottsling, säger advokat Håkan Müntzing advokat till en av de åtalade männen enligt Dalarnas Tidning.
Advokat Hans Östberg företräder den åtalade skoterföraren:
– Jag vill framhålla att det inte finns några regler i världen om att man inte får spåra varg. Man får framspåra, bakspåra, men man får inte förfölja eller ofreda, säger Hans Östberg – men tillägger att vargen måste ha varit mil därifrån när skoterföraren var i kontakt med spåren den aktuella dagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev