Foto: Johnny Olsson

Foto: Johnny Olsson

Statens vilt: Naturvårdsverket föreslår ändringar

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag sett över regelverket om statens vilt. Verket föreslår att myskoxe, älg, hjort, stork, mellanspett, lunnefågel, och blåkråka inte längre ska tillhöra denna kategori.

Syftet med statens vilt är att skydda utrotningshotade, sällsynta eller särskilt värdefulla djurarter. Bestämmelserna om statens vilt innebär att djur av vissa arter som omhändertas, påträffas dött eller dödas tillfaller staten och ska anmälas till polisen. Vilka arter som är statens vilt finns i paragraf 33 i jaktförordningen.

– De arter som får behålla status som statens vilt bedöms som särskilt värdefulla arter och är viktiga för forskning, undervisning, miljöövervakning eller viltövervakning. Vi har inte föreslagit att några nya arter ska läggas till, säger Per Risberg, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Vissa arter kan tas bort

Förslaget om att älg och kron- och dovhjort inte längre ska finns med i statens vilt beror enligt Naturvårdsverket bland annat på att de ökat mycket i antal.

– Vi ser också att det är relativt ovanligt att döda älgar eller hjortar som påträffas av allmänheten anmäls till polisen enligt reglerna för statens vilt. En orsak till detta kan vara att dessa arter är vanliga i den svenska naturen. De behöver inte vara statens vilt, säger Per Risberg.

Att myskoxe föreslås att tas bort från statens vilt beror på att arten inte finns på den svenska rödlistan. Myskoxen är inplanterad i Norge och har därifrån spridit sig till Sverige. Mellanspett, lunnefågel, blåkråka, vit stork och svart stork föreslås inte längre vara statens vilt eftersom arterna klassas som utdöda, skriver Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev