Naturvårdsverket kör över länsstyrelse

Olsjövargarna är inte farliga för människors säkerhet. Det anser Naturvårdsverket – som därmed stoppar skyddsjakten på varg i området.

Den 17 oktober beslutade Dalarnas länsstyrelsen om skyddsjakt på varg i Olsjöreviret i Ludvika kommun. Beslutet överklagades till Naturvårdsverket. Verket bifaller nu alltså överklagan och stoppar skyddsjakten.
Naturvårdsverket anser att det i nuläget inte finns skäl för att bevilja skyddsjakt enbart med hänsyn till allmän hälsa och säkerhet.
– Enligt de uppgifter som framkommit så finns det inga påtagliga risker för allmänheten från vargarna som rör sig i Olsjöreviret i Dalarnas län. De har inte uppträtt på ett sätt som kan antas vara farligt för allmänheten, säger Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Bör hanteras av polisen
I det här fallet har Dalarnas länsstyrelsen bedömt att det inte finns risk för att vargen angriper människor. Även Viltskadecenter har yttrat sig i fråga om risken för angrepp på människor i Olsjöreviret och bedömer att det inte skiljer sig från andra revir. Naturvårdsverket bedömer därmed att det inte finns skäl att bevilja skyddsjakt enbart med hänsyn till allmän hälsa och säkerhet.
Fall där ett rovdjur bedöms vara farligt för människors säkerhet bör i första hand hanteras av polismyndigheten, framhåller Naturvårdsverket
– Människors oro måste självklart tas på största allvar. Visar det sig att det finns behov av skyddsjakt kan länsstyrelsen efter en ny ansökan eller på eget initiativ fatta beslut om skyddsjakt. Man kan också kontakta polisen om det blir fara för människors säkerhet, menar Göte Hamplin.

Fakta

Det är organisationen Wolf Association Sweden som överklagat skyddsjakten i Olsjöreviret.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev