Duvpest har hittats bland vilda duvor i Varbergs kommun, och nu uppmanar myndigheterna alla tamfågelägare att vara uppmärksamma. Foto: Johnny Olsson

Duvpest har drabbat duvor i Halland

OBS! TEXTEN HAR UPPDATERATS! Duvpest har under hösten drabbat delar av Halland, där sjukdomen har konstaterats hos vilda duvor i Varbergs kommun. Nya prover visar även på smitta i Stockholm, Göteborg, Trollhättan, Enköping och Kalmar. Viruset kan orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka.

Smittan hittades först i Varberg. Nu har nya prover också visat att smittan sprider sig över landet. Smittade duvor har påträffats längs hela västkusten, i Skåne och Blekinge och andra delar av Götaland. Duvpest är inte farligt för människor, men det kan drabba alla fåglar och då även tamfåglar.

– Vi vill påminna alla som håller fjäderfä och även andra fåglar i fångenskap om vikten att ha bra hygienrutiner. Det är det viktigaste verktyget för att hindra att de allvarliga sjukdomarna – newcastlesjuka och fågelinfluensa, drabbar dina djur. Det är viktigt att du som djurägare kontaktar veterinär om dina djur visar tecken på dessa sjukdomar, säger Karin Åhl på Jordbruksverket i en artikel på länsstyrelsen i Hallands hemsida.

 

Ökad risk för spridning

Förutom det virus som orsakar newcastlesjukan kan vilda fåglar också bära på fågelinfluensavirus. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, följer sjukdomsläget hos vilda djur, inklusive fåglar, och rapporter om ökad sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar kan följas upp för att undersöka bakomliggande orsak. Myndigheten följer också sjukdomsläget internationellt och värderar kontinuerligt risken för introduktion och spridning av smitta till svenska djur.

 

Omfattande spridning

Med de nya fall som hittats finns indikationer på att duvpest förkommer hos vilda duvor i stora delar av landet.

– Sjukdomsframkallande, så kallade högpatogena, fågelinfluensavirus cirkulerar för närvarande bland vilda fåglar i Sveriges närområde och vi vet av tidigare erfarenhet att risken för introduktion till Sverige ökar under årets kallare månader. Det är därför nu särskilt viktigt att se till att direkta och indirekta kontakter mellan tamfåglar och vilda fåglar undvikes, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på SVA.

Hur skyddar du dina tamfåglar?

Tänk på det här:

  • Du som djurägare ska vara uppmärksam och ta kontakt med veterinären om dina fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.
  • Det är viktigt att ordinarie smittskyddsrutiner i besättningarna följs och vid behov stärks.
  • Minimera risken för direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras träck.
  • Tillåt endast helt nödvändiga besök i besättningen.
  • Alla som går in i fjäderfähus ska ha rena kläder och rena skor samt tvättade händer.
  • Redskap och utrustning som används till fåglarna bör rengöras och desinfekteras regelbundet.
  • Se till att vilda fåglar inte har tillträde in till djuren via öppna dörrar, fönster eller ventilation. Minimera foderspill och annat som lockar vilda fåglar till tamfjäderfä.
  • Tänk på att avstå kontakt med fjäderfä under minst 48 timmar om du har varit på utlandsresa där du haft kontakt med fjäderfä. Källa: SVA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev