Pitbullägare skryter med hunddödat rådjur

I ett blogginlägg skriver ägaren om sina hundars förträfflighet som rådjursjägare.

En bild på sociala medier på två pitbullhundar och ett dött rådjur där ägaren skryter om sina hundars förmåga har uppmärksammats av både länsstyrelsen och Jägareförbundet. Direkt olämpligt och ett brott mot flera lagar, kommenterar jaktvårdskonsulent Benny Nilsson i Östergötland.

På bilden i bloggen ligger en död råbock med två hundar av typen pitbull sittande bakom. Med tanke på att bocken har basthorn och att döma av ljuset är bilden tagen på senvintern eller under tidig vår.
Bildtexten lyder: ”När jag säger att mina hundar har hög rovdjursinstinkt, då menar jag det!!”.
På en direkt fråga om hundarna ”har fällt rådjuret själva”, svarar hundägaren att ”ja det stämmer”.

Flera brott?
Händelsen som föranlett blogginlägget har anmälts till länsstyrelsen i Östergötland som brott mot djurskyddslagen. Där har man uppmärksammat länets jaktvårdskonsulent Benny Nilsson på saken.
Han fördömer det inträffade:
– Att hundar tar rådjur och att ägaren sedan skryter med det är helt förkastligt. Jägare använder särskilt anpassade hundar som inte ska vara skarpsprungna för att få viltet i pass där det skjuts. Att ha hundar som tar rådjur är inte acceptabelt, säger Benny Nilsson.
Benny Nilsson menar att hundägaren kan ha gjort sig skyldig till flera brott när hundarna rev rådjuret.
– Flera brott mot jaktlagstiftningen ligger nära till hands. Det ser ut som att rådjuret revs på våren då det inte är jakttid på rådjur. Jag tror heller inte att hundägaren är jägare och då är det tveksamt om han har jakträtt där det här inträffade.
Men kan verkligen hundar av den här typen ta ett rådjur?
– Det är möjligt, svarar Benny Nilsson. En hund som har intresse kan lyckas, särskilt om rådjuret trycker eller är trängt.

Får mothugg
Länsstyrelsen i Östergötland har inte för avsikt att polisanmäla bloggaren.
– Jag tycker att det är lite för tunt för det. Vi känner inte till omständigheterna och det kan ju vara ett upphittat rådjur som använts för att ägaren ska kunna skryta med sina hundar. Vi har varit med om något liknande när någon lade ut en bild på en död varg som visade sig vara tagen i ett helt annat sammanhang, säger vilthandläggare Mia Kjällander.
Hon tillägger att det i vilket fall är helt förkastligt, och att det etiskt är mycket tveksamt, även om inte vilda djur faller under djurskyddslagstiftningen.
Det tycker också den kvinna som i bloggens kommentarsfält vädrar sitt missnöje:
”Hur kan du med att lägga upp det? Visst känner du till att här i Sverige får hundar inte på egen hand jaga och fälla vilt. (…) Och så stoltserar du med att du har så dålig kontroll över dina hundar att de lyckas med en sådan ´bedrift´ ändå?”, skriver hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev