Frikänns av hovrätten

Länsstyrelsen gjorde fel som ställde villkor för jakten för en medlem i en sameby. Det konstaterar Hovrätten i en dom. Foto: Martin Källberg

Hovrätten för Övre Norrland frikänner en medlem i en sameby från ett åtal för jaktbrott på dubbelregistrerad mark, det vill säga mark där både samebymedlemmarna och de privata markägarna har rätt att jaga.

Samebymedlemmen anklagades för att han inte följt villkoren för jakten som länsstyrelsen i Västerbotten beslutat om. Länsstyrelsen hade nämligen ställt som villkor att samebyn innan jakten skulle komma överens med de privata markägare som också hade rätt att jaga på samma mark.

Frikänns från åtalet
Hovrätten menar att länsstyrelsen inte haft rätt att ställa upp ett sådant villkor för sameby¬medlemmarnas jakt. Samebymedlemmen frikänns därför från åtalet. Hovrätten menar att samebymedlemmens jakträtt är så pass stark att länsstyrelsen beslut inte har stöd i lagen.
– Domen är en illustration över hur svårhanterlig den här dubbelregistreringen är, och att man måste göra någonting åt den i sittande jaktlagsutredning, säger Anders Iacobaeus, före detta hovrättspresident och numera ledamot i Jägareförbundets styrelse.

Överklagan?
Han säger också att det vore intressant om domen överklagas till högsta instans för att se vilken bedömning som görs där.
Samebymedlemmen döms dock av hovrätten enbart för brott mot vapenlagen, eftersom han haft ett gevär med skarpladdad ammunition i magasinet under transport med bil. Påföljden bestäms till 50 dagsböter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev