Nej till vargföryngringar i Kronoberg

Viltförvaltningsdelegationen i Kronobergs län säger nej till en fast vargstam innan flera villkor är uppfyllda. Foto: Tero Niemi

Viltförvaltningsdelegationen i Kronoberg säger nej till vargföryngringar i länet. Efter en jämn omröstning antogs jägarnas yrkande där man konstaterar att det inte går att ta beslut eftersom det saknas konsekvensanalyser om vad en fast vargstam kommer att innebära.

Jägarnas representant i delegationen, Martin Wikerståhl som också är ordförande i Jägareförbundet Alvesta, förde fram ett eget yrkande under sammanträdet.
Mot det ställdes två andra förslag, ett från tjänstemännen som sa ja till en föryngring och ett från moderaten Nils Posse som menade att man skulle säga ja till en föryngring, men med de förbehåll som Wikerståhl angav i sitt yrkande.
I den slutliga voteringen vann Martin Wikerståhls yrkande med siffrorna 8–5.
Hans argument för att säga nej till vargföryngring i länet är att beslut om att förvalta nuvarande vargstam måste tas innan den ska tillåtas spridas till södra rovdjursförvaltningsområdet.

Ur yrkandet
Martin Wikerståhl skriver i sitt yrkande:
”Innan vargföryngringar och därmed en fast vargstam kan spridas till södra rovdjursförvaltningsområdet behöver nödvändiga beslut tas och föreskrifter utfärdas för en övergång från bevarande status till förvaltning av den svenska/skandinaviska vargstammen. En förvaltning av vargstammen på en socioekonomiskt acceptabel nivå. Med detta avses en nivå som ur flertalet aspekter är tolererbar för dem som närmast berörs.
För vårt län avses näringsidkare och boende på landsbygden. Utan beslut av det slaget finns ingen möjlighet att få en acceptans hos allmänheten för en fast vargstam i södra rovdjursförvaltningsområdet.
De socioekonomiska konsekvenserna av vargföryngring i Sverige i allmänhet och för det södra rovdjurförvaltningsområdet i synnerhet skall vara utredda och analyserade som ett underlag inför ett kommande beslut. Ett kommande beslut skall från början innehålla kompensation för de socioekonomiskt följderna av fast vargstam i södra rovdjursförvaltningsområdet.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev