Miljonrullningen ur Viltvårdsfonden fortsätter

På Naturvårdsverket informationsbrev som skickats ut till landets jägare i samband med att de fick sina jaktkort anges förbehållslöst att miljontals kronor ur Viltvårdsfonden går till polisen. Foto: Jan Henricson

De 63 miljoner kronor som åren 2010–2013 tagits ur Viltvårdsfonden för att finansiera trafikeftersöken har ännu inte betalats tillbaka. Och utbetalningarna till polisen fortsätter. Hittills i år med 22,3 miljoner kronor. Från regeringskansliet ges skilda besked om när återbetalningen ska genomföras.

Jägarnas pengar används alltså fortsatt till att betala för samhällsintresset trafikeftersök. Med 2014 års utbetalningar är summan så här långt uppe i över 85 miljoner kronor.
Detta trots att man på regeringskansliet i april lovade att pengarna ska betalas tillbaka, och en översyn av konstruktionen för finansieringen skulle genomföras.

Utbetalningar fortsätter
I april avslöjade Svensk Jakt att jägarnas pengar i Viltvårdsfonden används för att bekosta eftersöken av trafikskadat vilt. Trots att det sagts att medlen ska tas ur Trafikverkets anslag.
Under åren 2010–2013 har Viltvårdsfonden på detta sätt dränerats på 63 miljoner kronor. Något som innebär att fonden går med ett kraftigt underskott.
Under tiden som inget händer används jägarnas pengar fortsatt på ett sätt som inte är meningen. På Kammarkollegiet, som administrerar Viltvårdsfonden, uppger man att utbetalningarna fortsätter.
Hittills i år med 22,3 miljoner kronor, vilket innebär att jägarna så här långt fått lägga ut 85,3 miljoner kronor för något som i allra högsta grad är ett allmänt samhällsintresse.
Och i följebrevet till jaktkorten som Naturvårdsverket skickat ut i sommar anges förbehållslöst att polisen fått 28 miljoner kronor ur viltvårdsfonden 2013. Inte med ett ord nämns att pengarna ska betalas tillbaka.
Samma information finns på Naturvårdsverket hemsida där det om Viltvårdsfonden sägs att ”polismyndigheten får pengar för de kostnader de har för att spåra, avliva eller omhänderta statens vilt”.

Krävs tydligare brev
I samband med att Svensk Jakt gick ut med nyheten om hur Viltvårdsfondens medel används på ett felaktigt sätt lovade man på landsbygdsdepartementet att pengarna ska betalas tillbaka.
Men inte ens nu, fyra månader senare, kan man säga när så kommer att ske. Tomas Dahlman som är chef för jakt-, fiske- och sameenheten på landsbygdsdepartementet säger att det kräver ett förtydligande i regeringens regleringsbrev till Trafikverket och ett beslut skulle ha tagits i juni.
– Det blev av olika skäl inte så. Men allt är förberett och det formella beslutet kommer att tas av regeringen i augusti-september, säger Thomas Dahlman och hänvisar till näringsdepartementet för närmare detaljer.

”En teknikalitet”
Där hanteras frågan av Jessica Spångberg som är ansvarig handläggare för Trafikverket:
– Pengarna ska återföras till Viltvårdsfonden, som det var tänkt från början. Men för att det ska göras behöver vi göra en ändring i regleringsbrevet till Trafikverket. Ett sådant beslut kommer att tas någon gång i år, säger Jessica Spångberg som menar att det är en ren teknikalitet.
Och till de som är oroliga för att systemet kommer att permanentas, till exempel på grund av ett regeringsskifte, vad säger du till dem?
– Att så skulle ske kan jag inte tänka mig. Hur det här ska gå till är beslutat tidigare och ska genomföras. Det skulle förvåna mig mycket om det blir en politisk fråga, säger Jessica Spångberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev