Svenskarna allt mindre positiva till varg

66 procent av svenskarna tycker om att ha varg i landet. 2004 var stödet uppe i 74 procent. Foto: Tero Niemi (i hägn)

Allt färre tycker om att ha varg i Sverige och endast en femtedel av svenskarna är negativa till vargjakt. Det visar en färsk undersökning från statsvetenskapliga institutionen på Umeå universitet.

En årlig undersökning från Umeå universitet visar att svenskarnas gillande av varg fortsätter att sjunka. 2004 tyckte 74 procent av svenskarna om att ha varg i landet, men nu har andelen sjunkit till 66 procent och skillnaderna mellan länen är stora.
I varglänen har acceptansen sjunkit från 60 procent eller mer till 50 procent eller lägre medan man i Stockholm ligger på 74 procent. 

Björn går åt andra hållet
Acceptansen för björn sjunker den med, från 79 procent 2004 till 73 procent. Men till skillnad från vargen så stiger acceptansen i län som berörs av björnen, medan den sjunker något i Stockholm. I Stockholm är dock acceptansen fortfarande högst.
Det finns en tydlig förändring gällande acceptansen för björn i närheten av bostad där nio procent fler i riket accepterar björn i sin närhet i jämförelse med för fem år sedan. Den ökade acceptansen gäller såväl storstadsområden som rovdjurslänen även om rovdjurslänen visar på en större acceptans än Stockholm. 

Beslutsfattarna
Svenskarna tycker i större utsträckning att LRF, jägarna, riksdagen och länsstyrelsen ska ha inflytande över rovdjursförvaltningen än för tio år sedan. Stödet för Naturvårdsorganisationerna och Naturvårdsverket har sjunkit även om det är Naturvårdsverket som fortfarande har mest stöd med 81 procent följt av länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen med 76 respektive 73 procent.

21 procent av de tillfrågade i landet är negativa till jakt på varg. Minst negativa finns i Västerbotten med 11 procent och flest i Stockholm med 25 procent.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev