Fotokurs: Metadata avslöjar det mesta

Metadata berättar inte bara när en bild togs. Eftersom kamerans olika inställningar också registreras hjälper metadata även fotografen att förstå varför bilden blev som den blev. Foto: Sten Christoffersson

När du tar en digital bild lagras samtidigt mängder av information om bilden, metadata, i en så kallad Exif-fil. Det har du stor nytta av.

Förutom kameramodell, datum och klockslag noteras alla inställningar. Också geografisk position registreras av en del nyare kameror. Du kan alltså i efterhand gå in och titta på till exempel slutartid, bländare, zoomningsavstånd och annat som hjälper dig att förstå varför bilden blev som den blev.
Bättre fotoskola finns knappast. Och du behöver aldrig fundera över när bilden togs, det står i Exif.
Dessutom kan du själv lägga till data, till exempel vem eller vad som visas i bilden samt fotografens namn. Du kan söka på metadata i datorn, till exempel fotodatum, vilket gör att det går mycket snabbare att finna en viss bild.
Datorn visar en begränsad del av bildens metadata om du höger­klickar på bildfilen i Windows och väljer Egenskaper samt därefter väljer fliken Information (i Windows 7) eller Sammanfattning (Windows XP). Har du Mac väljer du Filinformation i Finder.
I ett bildbehandlingsprogram kan du komplettera bildens metadata med information om bildinnehåll och copyright. I Photoshop väljer du då Filinformation i Arkiv-menyn.
Du kan också ladda hem ett gratisprogram som till exempel Exiftool. Då får du tillgång till alla metadata.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev