Fotokurs: Bilder i snö

Foto: Hans Ryrstedt

Det är svårt att fotografera i snö. Snön verkar ofta smutsgul eller blå och människor och djur blir gärna mörka siluetter.

Att snön blir smutsgul beror på att kamerans automatik tror att inga motiv är helt vita eller svarta, utan någonstans mitt emellan.
Domineras bilden av kritvit snö försöker därför kameran exponera så att denna blir neutralgrå, och släpper in för lite ljus.
Har kameran så kallad exponeringskompensation korrigerar du genom att kompensera +1 till + 2, beroende på hur mycket bilden domineras av snö. Ta dock inte i så mycket att eventuella skuggningar i snötäcket försvinner. Då mister bilden allt liv.
Blir snön blå är ljuset kallare (blåare) än vad kameran tror. Det händer ofta morgon och kväll. Fotograferar du i råformat kan du i efterhand korrigera detta genom att ändra färgtemperaturen i datorn, som i den högra bilden.
Tar du däremot bilder i jpg ska du, om möjligheten finns, se till att kamerans färgtemperaturinställning är «Dagsljus». Räcker inte det kan du prova med inställningen «Blixt» eller, om det går, välja ett ännu högre Kelvintal. Man kan göra viss efterkorrigering i datorn, men det sker alltid på bekostnad av bildkvaliteten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev