Jägarens dag på nationaldagen

Tommy Andersson berättade om träning av stående fågelhundar och hade även en uppvisning med sin vorsteh. Foto: Lars-Henrik Andersson

Permobjörnar, trofébedömning och fågelhundsuppvisning.
På självaste nationaldagen arrangerades Jägarens dag i Jokkmokk.

För andra året i rad arrangerade Jokkmokks jaktvårdskrets Jägarens dag.
– Syftet är att visa medlemmarna vad vi gör, väcka intresse för jakt och för jägareförbundet samt förstås värva nya medlemmar, säger Carina Lindmark, ordförande i Jokkmokkskretsen.

Tränar fågelhundar
På plats fanns Tommy Andersson som berättade om hur han tränar stående fågelhundar. Han hade även uppvisning med sin vorsteh.
Kenneth Jonsson fanns på plats med en permobjörn och genomförde tester av hundar.
I testet är det fyra moment som studeras: ståndarbete och självständighet, skärpa och försvarsvilja, skall samt lydnad. Det krävs minst 25 poäng för att hunden ska bli godkänd.
Den här dagen var åtta hundar anmälda till testet, flera av dem unghundar.
På frågan hur rättvisande ett permobjörntest är svarar Kenneth Jonsson:
– Jag har gjort tester på hundar som det är skjutit mycket björn för och ägarna säger att hunden uppträder likadant mot permobjörnen som mot en levande björn. Jag förvarar också permobjörnen i idet på Lycksele djurpark och täcker över den noga när den inte används.

Egna siffror
Enligt Kenneth Jonsson är gråhunden klart bäst på testerna. Nära hälften av gråhundarna får godkänt medan jämthunden ligger på 20 procent. Detta är alltså Kenneth Jonssons egna siffror och uppfattning.
Han säger också att idelaet är en hund som direkt tar upp björnen och håller sig tre till fyra meter från den, irriterar björnen bakifrån – dock får den aldrig bita.
– Sedan ska skallgivningen vara jämn så det går att smyga sig fram till ståndskallet. Du ska också ha bra lydnad på hunden så att du så tyst som möjligt kan locka in den.
Förutom att besökarna kunde se testet så anordnades även simulatorskytte och trofébedömning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev