Beslut om skyddsjakt

Två fårbesättningar utanför Kristinehamn utsattes för vargangrepp i veckan. Nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på en varg.

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på den varg som rivit flera får i Kilsby utanför Kristinehamn.

Som svensk Jakt rapporterat om de senaste dagarna har det skett ett par vargangrepp på lamm och tackor i trakterna av Kristinehamn.
Angreppen har skett trots att lammen befann sig inom rovdjursavvisande stängsel.
Nu har länsstyrelsen i Värmland beslutat, på eget initiativ, att skyddsjakt får ske på en varg i Kristinehamns kommun. Beslutet gäller först och främst till och med den 19 juni.
Så här skriver länsstyrelsen i sitt beslut:
”Länsstyrelsen bedömer att det föreligger risk för att allvarlig skada inträffar eller förvärras eftersom vargangrepp har skett inom ett stängsel som är utformat för att inte släppa genom de allra flesta vargar.”
Jakten får bedrivas inom betesmark där det vistas får och med stängsel som är rovdjursavvisande. Vargen får inte lockas in till hagen. Och det är länsstyrelsen som utser en jaktledare som efter samråd med länsstyrelsen kan välja ut ett antal jägare för skyddsjakten.
Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, skriver också: ”Beslutet innebär därmed att en varg som tar sig innanför ett rovdjursavvisande stängsel med får i får skjutas utan (som man ju måste om man använder sig av 28 § JF) att först försöka skrämma djuret. Utanför stängslet gäller 28 § JF som vanligt. ”
Vidare uppger länsstyrelsen att båda angreppen sannolikt orsakats av samma individ, eftersom angreppsmönstret är detsamma och angreppen skedde nära varandra.
”Det område där tillstånd ges till skyddsjakt är starkt avgränsat för att minska risken för att en annan vargindivid skjuts. Inga revirmarkerande vargar spårades i området under vintern, men det går inte att bedöma ännu ifall det rör sig om varg/vargar från det närmsta reviret Vismenreviret eller om det är en enstaka varg på vandring.”, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev