Patentstrid om kikarsikten avgjord i England

Swarovski vann patentstriden, frågan är nu om konkurrenten drar tillbaka sina prdukter. På bilden en Swarovski Z6.

En patentstrid om tekniken i kikarsiktet Z6 har avgjorts till tillverkaren Swarovskis fördel i England. Leica förlorade och tvingas nu dra tillbaka de produkter med teknik som gör det möjligt med 6 x zoomväxling och som inkräktar på Swarovskis patent.

Efter många års utvecklingsarbete lyckades Swarovski 2006 ta fram en teknik med 6 x zoomväxling. Ingenjörerna lyckades också få patent för sin tekniska innovation.
– Vi är ensamma om att klara av det, och sådana kikarsikten kan inte tillverkas om inte våra tekniska lösningar används, säger Hans Dahlgren, vd på Swarovski Optic Nordic.
Ytterst gällde patentstriden ett kikarsikte som Leica presenterade på IWA-mässan 2011. När Swarovskis specialister granskade det fann de en teknik misstänkt lik den de själva fått patent på. Saken anmäldes till patentdomstolen i Storbritannien, där Swarovski fick rätt. Nu har en appelationsdomstol, efter ett överklagande från Leica, slagit fast att det gjorts ett intrång i patenträtten.
– Vad som händer nu är svårt att sia om. I England måste Leica dra tillbaka sina produkter, hur det blir i andra länder är oklart. Igår fanns sådana kikarsikten till salu i Sverige, men jag skulle tro att de dras tilbaka också här, säger Hans Dahlgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev