SNF hoppar av – Jägareförbundet representerar ideell naturvård

Svenska Naturskyddsföreningen hoppar av medverkan i alla arbetsgrupper utom en i projektet Dialog om miljöhänsyn, som initierats av Skogsstyrelsen. Det skriver föreningen i ett brev till Skogsstyrelsens generaldirektör Monica Stridsman.

 

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, anser bland annat att agendan för dialogen snävats in på ett oacceptabelt sätt och att man inte fått gehör för att dialogen ska utgå från den målbild som utgörs av miljökvalitetsmålen. Endast i en av de sju delarbetsgrupper som projektet består av, temagruppen friluftsliv och rekreation, kan SNF tänka sig fortsatt deltagande.

SNF anser att den bristande införlivningen av art- och habitatdirektivets bestämmelser är ett stort problem:

Vi konstaterar att Skogsstyrelsen hittills under alla år har misslyckats med att lägga förslag till regeringen om detta. Vi är beredda att bidra till att ta fram ett konkret förslag om hur en sådan införlivning ska se ut. Vi anser dock att detta är en myndighetsuppgift som borde ha lösts för länge sedan, skriver SNF till Skogsstyrelsen.

 

”Hotar” svenska staten

SNF väljer också att indirekt hota svenska staten med EU-kommissionen, som ansvarar för överträdelseförfaranden. En välbekant taktik för den som följt vargfrågans utveckling.

Det finns ingen anledning att dra detta genom en dialog som försenar införlivningen ytterligare. Bristande införlivning av EU-direktiv är i sig en grund för ett s.k. överträdelseärende, skriver SNF i brevet till Skogsstyrelsen.

Projektet Dialog om miljöhänsyn har sitt ursprung i uppdraget Kunskapsplattform för hållbart brukande av skog, som våren 2011 redovisades för regeringen av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Arbetet visade att målbilderna för vad som är god miljöhänsyn skiljde sig åt mellan skogsbruket, den ideella naturvården och Skogsstyrelsen. För att komma tillrätta med detta initierade Skogsstyrelsen en utökad dialog i samverkan med skogssektorn om mål, lagkrav och uppföljning av miljöhänsyn.

Arbetet bedrivs i sju grupper: utöver processgruppen finns temagrupperna naturvård, mark och vatten, friluftsliv och rekreation, kulturmiljöer, översyn § 30 samt uppföljning.

 

Beklagar avhoppet

Jägareförbundet finns också med i projektet och representeras av förbundets naturvårdsstrateg Fredrik Widemo.

Jag förstår kritiken och vi har delvis framfört samma synpunkter. Men jag tycker fortfarande det är synd att SNF hoppar av dialogprojektet, säger han.

Jag sitter med i naturvårdsgruppen inom projektet, och i flertalet fall har vi och SNF framfört likartade ståndpunkter. Nu blir Jägareförbundet ensam företrädare för den ideella naturvården i gruppen, vilket förstås gör det svårare att få gehör för våra gemensamma åsikter när det gäller miljöhänsyn och miljömålsarbetet.

Fredrik Widemo pekar även på att gruppens kompetensbredd nu minskar.

Som jag ser det är en viktig tanke att vi ska kunna lära av varandra, samtidigt som det skapas kontaktytor och acceptans för kompromisser. Och självfallet måste sådana överensstämma såväl med skogspolitiken som med miljömålen och Sveriges miljöåtaganden, säger Fredrik Widemo.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev