Verkets förslag – ett dråpslag mot fällfångsten

I sin regleringsiver har Natur­vårdsverket skickat ut ett förslag på remiss om hur man tänkt sig att typgodkännande av fångstredskap ska gå till i framtiden. De nya föreskrifterna riskerar bli ett dråpslag mot allt vad fångst heter i hela landet.

 

Det finns idag ett stort antal testade och godkända fällor med teknisk specifikation och konstruktionskrav. De är fällor som fungerar bra ur djurskyddssynpunkt och som gör att fångst som jaktmetod tål alla jämförelser med vanlig jakt.

Trots det ska nu alla dessa fällor enligt verkets förslag testas på nytt, vilket för en vanlig mård- eller minkfälla innebär en ungefärlig initialkostnad på 100.000200.000 kronor. Skulle sedan fällan bli godkänd gäller beslutet bara i tio år. Sedan start­ar processen på nytt. Att typgodkänna en fälla på det gamla resultatet är uteslutet, enligt verket.

 

Ingen har råd

Eftersom vanliga räv-, grävling-, mink- och mårdfällor aldrig tillverkas och säljs i stora volymer kommer ingen att ha råd att bekosta det nya fälltest som Naturvårdsverket kräver.

Och om någon ändå gör det och fördelar kostnaden på fällorna kommer dessa att bli så dyra att ingen har råd att köpa dem. Naturvårdsverket idé bakom förslaget tycks vara att fångsten som jaktmetod efterhand ska bringas att upphöra.


Daniel Ligné

Förslaget har i dagarna sänts ut på remiss till länsjaktvårds­föreningarna.

Förslaget är bara för dåligt, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné. Utan att prestera några bevis för att det skulle finnas några problem med testade och godkända fällor, ställer Naturvårdsverket upp krav som på sikt omöjliggör allt vad fångst heter. Det verkar nästan som om jaktens tillsynsmyndighet gett efter för Djurens Rätt, som ju länge tjatat om att förbjuda fällfångst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay