Medlemmar ska tycka till om älgar och jaktlag

Riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné vill gå utanför de traditionella ramarna när Jägareförbundets syn på en ny jaktlagstiftning ska formuleras. Foto: Jan Henricson

Medlemmarna i Jägareförbundet ska ges möjlighet att lämna synpunkter på en ny jaktlagstiftning och på det nya älgjaktsystemet. På förbundet funderar man nu på hur det ska genomföras på bästa sätt.

Till de många utmaningar som jakten och Jägareförbundet står inför hör en ny jaktlagstiftning och en utvärdering av det nya älgjaktsystemet till de prioriterade områdena.
För att få ett så brett underlag som möjligt vill man inte bara gå den traditionella vägen med remisser till länsföreningar och kretsar, utan också vända sig direkt till medlemmarna.
– Vi funderar nu på hur vi ska få in medlemmarnas synpunkter och förslag på bästa sätt. Under arbetet med Jakten på framtiden kom många kloka och bra synpunkter genom den webbaserade enkät som vi då använde. Vi vill gå vidare på det spåret, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Många år
Jaktlagsutredningen ska komma med sitt slutbetänkande 30 december 2015. Samma år, i februari, ska Naturvårdsverket rapportera sina slutsatser efter att det nya älgjaktsystemet har utvärderats. Då har det varit igång i tre år.
– En ny jaktlag kommer vi att få leva med i många år. Likaså kommer det att bli svårt att påverka älgjaktsystemet efter att det reviderats vid en översyn. Därför är det synnerligen viktigt att det blir rätt från början. Då duger det inte att vi ska sitta på Öster Malma och gissa vad medlemmarna tycker, säger Daniel Ligné.

Vill nå alla
Erfarenheterna från den webbenkät som medlemmar fick besvara i samband med förbundets framtidsdiskussion Jakten på framtiden är goda. Daniel Ligné menar att det då kom synpunkter och förslag som gick utanför ramarna, och som inte skulle ha fångats upp genom ett vanligt remissförfarande.
– Att ge medlemmar möjlighet att tycka till via hemsidan är en väg att gå. Men en sådan är samtidigt exkluderande eftersom inte alla har tillgång till Internet. Vi vill ge alla medlemmar möjlighet att komma med synpunkter, men hur det ska göras på bästa sätt är vi inte riktigt klara med ännu, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev