Miljörörelsen vill stoppa säljakten

Naturvårdsverket anser att det är dags att införa licensjakt på bland annat gråsäl. Men nu protesterar Naturskyddsföreningen. Foto: Tero Niemi

Naturskyddsföreningen i Sverige kräver nu, tillsammans med sina broderorganisationer i Danmark och Finland, ett stopp för den planerade licensjakten på säl i Östersjön. Det framgår av ett pressmeddelande från SNF.

Naturskyddsföreningarna i Sverige, Danmark och Finland skriver ett öppet brev till regeringarna i de tre länderna där man hävdar att det finns ett stort motstånd mot ökad jakt på knubb- och gråsäl.
Organisationerna ifrågasätter därför behovet av ökad jakt på säl, och hänvisar till att det ofta är enskilda individer som ställer till problem för yrkesfiskare.
– Ett generellt ökat jakttryck på säl kommer inte självklart minska konflikterna med yrkesfiskare, men kan slå hårt mot sälstammarna. Ett bättre sätt vore att anpassa fiskeredskap och fiskemetoder efter den nya situationen med mer säl, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i pressmeddelandet.

Idag: skyddsjakt
I samtliga tre länder får man idag skyddsjaga säl. I Finland är jaktkvoterna på gråsäl redan uppe i cirka 1.000 sälar per jaktsäsong. Åland har haft en kvot på 450 sälar.
Miljöorganisationerna skriver i brevet att om licensjakt med höjda kvoter införs, finns risk för att överskrida gränserna för vad den gemensamma gråsälspopulationen tål.
Vad gäller knubbsälsbeståndet på västkusten har det vid ett flertal tillfällen drabbats av valpvirusutbrott som kraftigt reducerat beståndet, skriver SNF i pressmeddelandet, och hävdar att sannolikheten för att detta ska ske igen är mycket hög.

Hållbar förvaltning
Miljörörelsens argument för att stoppa jakten underkänns dock av Hans Geibrink, Jägareförbundets expert i kustjaktfrågor.
Hans Geibrink– Enligt forskarna ligger beståndet av knubbsäl på västkusten nära, eller till och med över, bärförmågan vad gäller födotillgång. Det är i sådana lägen sjukdomsutbrotten kommer, därför är det snarare så att licensjakt skulle förbättra knubbsälens möjligheter, säger Hans Geibrink.
Han menar att miljörörelsen tycks ha missförstått principen med licensjakt:
– Det handlar om att skapa en långsiktig hållbar förvaltning av sälstammarna. Det är inte en fråga om utrotning, utan om att förvalta sälarna som alla andra viltarter. Populationerna är nu så stora att sälarna inte längre är hotade. Då är det dags att ta steget över till att förvalta stammarna, för att skapa en långsiktig hållbarhet. Det är inget konstigt med detta, vilket också Naturvårdsverket säger när myndigheten nu rekommenderar att licensjakt på säl ska återupptas, säger Hans Geibrink.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev