Jägarmöte om vargexplosionen

Från vänster Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, Knut Arne Gjems, chef NJFF Hedmark, Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent Värmland och Ole Mattis Lien, jaktvårdskonsulent Hedmark. Foto: Knut Arne Gjems

I måndags kväll träffades ordförandena för Jägareförbundet i Dalarna och Värmland samt ordföranden i Norges Jägare- och Fiskeförbund i Hedmarks fylke (NJFF) i värmländska Torsby för att diskutera vargsituationen i området. De vill se en omfattande vargjakt redan i vinter.

De tre ordförandena företräder närmare 30.000 jägare och är alla mycket oroade över den stora bristen i vargförvaltningen.
Vargstammen på norska respektive svenska sidan om gränsen har funnits i nästan 40 år. Värmland, Dalarna och Hedmark har minst 200–250 vargar och antalet ökar snabbt.
Ett vargpar dödar cirka 120 älgar per år enligt forskningen. Detta innebär att uppskattningsvis 5.000–7.000 älgar blir vargmat årligen i de tre länen.
Det är värden för hundratals miljoner som jägare och skogsägare går miste om. Andra konsekvenser är hundratals dödade hundar de senaste åren och nöjet att leva och jaga i skogen minskar drastiskt.

Minskad älgstam

Många jaktledare vittnar om kraftigt minskad älgstam och få älgkalvar. Vi måste ha en högre vinterpopulation av älg för att fortsättningsvis ha en jaktbar älgstam, uttrycker många jaktledare.
Jägarna kräver nu en aktiv vargförvaltning och politisk handlingskraft för att människor ska kunna fortsätta att bo och leva i områden där det finns varg. Ordförandena förespråkar inte utrotning av vargen, men de menar att vargstammen måste beskattas kraftfullt. Det totala rovdjurstrycket är alldeles för stort i denna del av Norge och Sverige. Landshövdingar och fylkesmän måste träffas och ta upp frågan på nationell politisk nivå, anser man.
– I Sverige ska riksdagen i december lägga fast ett nytt beståndsmål för varg. Detta beslut måste resultera i en aktiv förvaltning och en omfattande jakt på varg redan i vinter, säger Thomas Björklund och Lennart Johannesson.

Påverkar Norge

I Norge måste den nya regeringen fortsätta den utlovade vargpolitiken och också snarast klargöra hur alla vargrevir som sträcker sig över gränsen mellan Norge och Sverige ska hanteras.
– Det faktum att Sverige saknar en vargförvaltning med tydligt beståndsmål påverkar oss mycket i Norge då vi får en stor invandring av varg från Sverige, säger en bekymrad verksamhetsledare i NJFF Hedmark, Knut Arne Gjems.
Den svåra rovdjurssituationen som jägarna ser i denna region måste tas på stort allvar av politiska företrädare om vårt tusenåriga jaktliga kulturarv ska bevaras för framtiden. Vi hoppas att detta nödrop från gränsskogarna uppmärksammas av politiker och förvaltande myndigheter så att balansen mellan vargar, älgar och människor återupprättas på ett hållbart sätt för framtiden, menar de tre jägarföreträdarna.

Knut Arne Gjems

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev