Jagade älg med fyrhjuling – döms till fängelse

Två män döms till fängelse respektive villkorlig dom med samhällstjänst för grovt jaktbrott sedan de använt sig av en fyrhjuling i samband med älgjakten.

Den illegala jakten ägde rum i Kiruna kommun hösten 2009. De två männen var ute och jagade och ska ha använt sig av fyrhjulingar för att genskjuta, spåra och driva fram älgen ur skogen, innan en av männen slutligen sköt den, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Männen förnekar brott. De hävdar att de har jakträtt i området och att fyrhjuling endast använts för att transportera den fällda älgen.

En jägare från ett närbeläget jaktlag har berättat att han hörde fem skott samtidigt som fyrhjulingstrafiken fortsatte. Jägaren var då bara några hundra meter från slaktplatsen och kallade på polis.

En polishelikopter kom till platsen och kunde gripa de två männen som tagit sin tillflykt in i granskogen. Det fanns även spår på platsen som kunde kopplas till de två männen.

 

Döms till skadestånd

Tingsrätten anser att jaktbrottet är grovt. Den yngste mannen är inte tidigare straffad och eftersom han var under 21 år när brottet begicks väljer tingsrätten att döma honom till villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar. Den äldre mannen är tidigare dömd till villkorlig dom, den här gången döms han till fängelse i sex månader.

De två männen ska även betala 17.770 kronor i skadestånd till staten samt delar av rättegångskostnaderna, skriver Norrbottens-Kuriren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev