Halsbandspejl räddade livet på hund vid vargattack

Vargtändernas märken i hundpejlen är som man stansat med hammare och spik. Foto: Olof Nilsson

Jämthunden Nicko klarade livet vid en vargattack tack vare att han bar pejl runt halsen.
– Märkena efter vargtänderna är otroliga, det är som om man stansat med hammare och spik, säger hundägaren Olof Nilsson.

Det var den 12 september som två vargar anföll hans hund i samband med jaktträning strax söder om Munkfors. Angreppet inträffade bara tre minuter efter släpp och Olof Nilsson tvingades skjuta en av vargarna i enlighet med paragraf 28.

Jämthunden skadades svårt och tvingades till operation för sina skador. Hunden är nu på bättringsvägen. Men förmodligen hade den inte varit i livet idag om det inte vore för sitt pejlhalsband.

– Tack vare att jag valt halsbandet klarade Nicko betten från vargarna då de bet i plastknossan i stället för att komma åt struparna. Märkena efter vargtänderna är otroliga, det är som om man stansat med hammare och spik, konstaterar Olof Nilsson.

– Jag har svårt att tro att en hund överlever sådana bett direkt i strupen. Så halsbandet plus naturligtvis att jag var så nära bidrog till att Nicko fortfarande lever, fortsätter han.

Olof anser att det här kan vara ett tips som fler hundägare i vargmarker borde beakta.

– Nu börjar älgjakt snart. Kanske det är någon mer som väljer halsband i stället för väst. Det blev till ett skydd för min hund i alla fall utan att jag tänkte på det innan, säger Olof Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.