Skyddsjakt på tranor i Närke

Stora mängder tranor kan orsaka omfattande skador. Foto: Marie Gadolin

Tranor har invaderat Närkeslätten och ställer till med omfattande skador i jordbruket, i första hand för de potatisodlare som ännu inte fått hela sin skörd ur jorden. Eftersom det finns risk för allvarliga skador på potatisskörden har länsstyrelsen i Örebro län beslutat om skyddsjakt på tio tranor.

Fågelsjöarna i Närke lockar många fåglar. I och runt välkända fågellokalen Kvismaren beräknas det nu finnas omkring 12.000 rastande tranor. För att få en bättre bild av situationen ska både länsstyrelsen och dess viltförvaltningsdelegation på fredag åka till Kvismaren för att titta på skador och diskutera problemen som fåglarna orsakar.
Under 2012 var tranornas härjningar i jordbruket betydligt större än tidigare år, och 700.000 kronor betalades ut i ersättning. Hur stora skadorna blir 2013 vet man ännu inte.
– Men det ser hoppfullt ut eftersom många lantbrukare redan hade hunnit skörda när tranorna började komma hit i mitten av augusti. Dessutom har arbetet med att skrämma fåglarna fungerat bra i år, säger vilthandläggare Johanna Månsson,  på länsstyrelsens hemsida.
Trots det bedöms läget vara så allvarligt att länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt. Något som inte är vanligt, den senaste skyddsjakten på trana ägde rum 2009.
Jakten, som beviljats efter ansökan från lokala LRF-avdelningar, omgärdas av en lång rad villkor. Till exempel får jakt endast bedrivas på fält med oskördad gröda där det redan finns annat skrämselmaterial uppsatt. Vidare får endast en trana åt gången skjutas, och effekten av detta ska utvärderas innan någon ytterligare trana får fällas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev