Den uttalat jaktfientliga föreningen Wolf Association Sweden har inbjudits av regeringen att svara på remissen om jaktförordningen ska ändras, så att fler patroner ska få användas i magasinet vid björnjakt. Foto: Johnny Olsson

WAS remissinstans om antal patroner vid björnjakt

När regeringen via näringsdepartementet nu sänder ut en remiss om sitt förslag till dispens för fler än två patroner i magasinet vid björnjakt, då är Wolf Association Sweden med på listan över remissinstanser.

Per Dunberg, ordförande i WAS, har gjort sig känd bland annat genom att skriva ovanstående i ett Facebook-inlägg år 2015.

Svensk Jakt har frågat Anna-Sara Söderström på näringsdepartementet hur det kan komma sig att organisationen WAS är med på listan:

– Det är alltid en bedömningsfråga vilka instanser som ska vara med. De har ofta haft åsikter kring liknande frågor och har uttryckt önskemål om att vara med. De har uppfattningar i rovdjursfrågor generellt, säger hon.

– Och de har ju bedömts vara tillräckligt många för att driva processer i vargjaktsfrågan, fortsätter Anna-Sara Söderström.

 

Det var i vintras som WAS och även föreningen Nordulv tilldömdes talerätt i ett vargjaktsmål av Kammarrätten i Sundsvall. Kammarrätten hade tidigare nekat föreningarna talerätt då de inte kunnat styrka att de hade minst 100 medlemmar eller på annat sätt hade allmänhetens stöd.

 

Vilken tyngd kan ett remissvar från en sådan organisation ha?

– Tyngden bakom argument vägs alltid in vid bedömningen av remissvar. Det är klart att större organisationer som Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen – och ja, Svenska Jägareförbundet – har möjlighet till större inflytande i kraft av fler medlemmar. Men det är alltid bra att veta vad olika föreningar har för tankar, säger Anna-Sara Söderström.

 

Övriga remissinstanser är följande: Kammarrätten i Sundsvall, Förvaltningsrätten i Falun, länsstyrelserna i Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Svenska Rovdjursföreningen, Viltmästarförbundet och Världsnaturfonden WWF.

 

Myndigheter under regeringen är skyldiga att svara på remissen. För andra instanser innebär remissen endast en inbjudan att lämna synpunkter.

Remissvaren ska vara näringsdepartementet tillhanda senast den 9 oktober i år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev