Inventeringar visar att lodjuren är betydligt fler i Gävleborgs län än förvaltningsmålet som satts upp av viltförvaltningsdelegationen. Foto: Olle Olsson

Inventeringar visar att lodjuren är betydligt fler i Gävleborgs län än förvaltningsmålet som satts upp av viltförvaltningsdelegationen. Foto: Olle Olsson

Jägareförbundet Gävleborg överklagar lojaktbeslut

Ska man arbeta med målstyrning är det också viktigt att hålla sig till de uppsatta målen. Det anser Jägareförbundet Gävleborg som därför överklagar länsstyrelsens beslut om licensjakt på fem lodjur i länet.

Johan Lundberg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Johan Lundberg. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Det har varit ordning och reda i viltförvaltningsdelegationen i Gävleborgs län. Det har satts upp tydliga miniminivåer och förvaltningsmål för rovdjuren. Därför är jag fruktansvärt besviken när länsstyrelsen plötsligt struntar i målstyrningen. Deras beslut på fem lodjur känns hämmat, säger Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

 

Överstor lodjursstam

Förra vintern fanns minst 19,5 länsegna lodjursföryngringar i Gävleborgs län. Det visar länsstyrelsens egen inventering. Det innebär att det fanns 3,5 föryngringar, vilket motsvarar knappt 20 lodjur, fler än det förvaltningsmål på 16 årliga föryngringar som Gävleborgs läns viltförvaltningsdelegation beslutat. Golvet för lodjursstammen i länet är enligt delegationens beslut 13 föryngringar.

Lodjursstammen behöver alltså minskas i länet för att det beslutade målet ska nås. Men i stället för att sänka lodjursstammen med licensjakt beslutade länsstyrelsen i Gävleborgs län om en blygsam jakt på fem lodjur.

Beslutet innebär med mycket stor sannolikhet att lodjuren blir ännu fler i länet eftersom jakten inte motsvarar tillväxten och lodjursstammens storlek blir ännu längre från det beslutade förvaltningsmålet.

 

God marginal över nivån

I licensjaktbeslutet på lodjur skriver länsstyrelsen: ”Ett led att skapa och bygga ett långsiktigt förtroende för lodjursförvaltningen är att leva upp till de förväntningar som finns regionalt att den beslutade förvaltningsnivån, 16 föryngringar i Gävleborgs län, ska eftersträvas och respekteras. Att med god marginal ligga över förvaltningsnivån och tillåta en begränsad, selektiv och strikt kontrollerad licensjakt efter lodjur bedömer länsstyrelsen ligger i linje med länets beslutade förvaltningsmål.”

 

Sågas av förbundet

Det resonemanget sågas av Jägareförbundet Gävleborg.

– Det finns inget stöd för länsstyrelsens bedömning i vare sig beslut, skrivna protokoll eller i den allmänna definitionen av begreppet ”förvaltningsmål” att man bör sträva efter att lägga sig över förvaltningsmålet med bred marginal. Länsstyrelsen ska sträva mot det uppsatta målet, inte något annat, konstaterar Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

 

Tredubblad avskjutning

Länsföreningen anser att avskjutningen av lodjur behöver mer än tredubblas jämfört med länsstyrelsens beslut för att ligga i linje med viltförvaltningsdelegationens mål. Nu överklagar Jägareförbundet Gävleborg därför länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten i Luleå.

Förbundet kräver i sin överklagan att länsstyrelsens beslut rivs upp och att det istället tillåts jakt på 17 lodjur i länet.

 

Centralt begrepp

I sin överklagan framhåller Jägareförbundet Gävleborg att viltförvaltningsdelegationen i länet ska upprätta och besluta om förvaltningsplan med förvaltningsnivåer. Delegationen har då gjort bedömningar av en mängd faktorer som kan betraktas, som socioekonomiska, och där även vägt in den samlade rovdjurspåverkan.

”Den samlade bedömningen av olika faktorer har resulterat i att viltförvaltningsdelegationen funnit att lämpligt förvaltningsmål för Gävleborgs län är 16 årliga föryngringar. Förvaltningsmål är ett centralt begrepp i förvaltningsplanerna och att i viltförvaltningsdelegationerna utforma och att besluta om förvaltningsmål stöds också av Naturvårdsverkets nationella förvaltningsplan för lodjur”, skriver länsföreningen.

 

Kräver jakt på 17 lodjur

Jägareförbundet Gävleborg anser att en tilldelning på 17 lodjur krävs för att leva upp till viltförvaltningsdelegationens beslut.

– Varför ska vi ha viltförvaltningsdelegationerna om länsstyrelsens tjänstemän inte tar hänsyn till de beslut som fattas där, frågar sig Johan Lundberg.

 

Läs även:

• Så säger förordningen om viltförvaltningsdelegationerna (extern länk)

Ifrågasätter inventering

Jägareförbundet Gävleborg ifrågasätter dessutom genomförda lodjursinventeringar. Förbundet menar att resultaten med stor sannolikhet är i underkant av det verkliga antalet familjegrupper. Underskattningen beror, enligt förbundet, på de ovetenskapliga bytestäthetskartor och avståndskriterier som tillämpas vid inventeringen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev