Brunstuppehållet blir kvar i Jämtlands län. Foto: Johnny Olsson

Fortsatt brunstuppehåll i Jämtlands älgjakt

Det blir fortsatt brunstuppehåll i älgjakten i Jämtlands län. Det är en seger för jägarsidan i länets viltförvaltningsdelegation.

Skogsbrukets och rennäringens representanter i delegationen ville att brunstuppehållet skulle slopas i de fjällnära jaktområdena i Jämtlands län. Anledningen till det uppgavs vara dålig fyllnadsgrad och möjligheten att kunna kombinera renskötsel och älgjakt.

– Det skulle vara jättebra för samerna att kunna jaga hela hösten utan uppehåll. Det var så frågan kom upp på bordet sedan hade man svårt i Härjedalen att uppfylla sina älgförvaltningsplaner. Landskapet ligger högt och blir det inte tidigt snö så blir det i vart fall is och skare relativt tidigt på säsongen. Jakten kan därför snabbt ta slut redan i oktober och november och då började man fundera över hur man skulle hinna skjuta det man kommit fram till i sina planer. Det var då frågan kom upp om höstjakt utan brunstuppehåll, förklarade Per Österberg, representant för skogsbruket i viltförvaltningsdelegationen, i en tidigare intervju med Svensk Jakt.

 

Kritik från Jägareförbundet

Jägareförbundet i Jämtland var och är kritiskt till planerna att slopa brunstuppehållet.

– Jag är mycket orolig över att det handslag som Jägareförbundet och skogsbruket tagit nu äventyras. Vi hade en överenskommelse om jakttiderna men nu har skogsbruket rundat oss i frågan och gått direkt till älgförvaltningsområdena. Det här är bekymmersamt, sa Peter Eriksson, vice ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland, till Svensk Jakt.

 

Går på jägarnas linje

Men nu står det klart att länets viltförvaltningsdelegation går på Jägareförbundet linje. Brunstuppehållet blir kvar och höstens älgjakt inleds måndag 4 september. Brunstuppehållet i älgjakten gäller från och med den 26 september till och med den 8 oktober. Detta enligt ett beslut fattat av viltförvaltningsdelegationen i Jämtlands län.

Jakttid älg Jämtland

Jakttiden i september för licensområden samt för älgskötselområden får bedrivas från och med den 4 september till och med den 25 september.

Andra jaktperioden får bedrivas från och med den 9 oktober 2017 till och med den 31 januari 2018.

Jakttiden för oregistrerade kalvjaktsområden får bedrivas från och med den 4 september till och med den 8 september.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev