Forskning från Italien visar hur reproduktionen hos bland annat kronhjortar gick ner till följd av riktigt varma somrar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Forskning om hjortdjurs relation till ett varmare klimat kartlagd

Varmare klimat påverkar hjortdjur. Ett europeiskt forskarlag lett av SLU redovisar nu den forskning som producerats på området de senaste 20 åren.

Flera direkta följer av en klimatförändring som nederbörd, temperaturförändringar, snöförhållanden och extremt väder får direkt påverkan på vilda djur, rapporterar SLU i ett pressmeddelande.

I den sammanställning av 20 års forskning på området som nu gjorts konstaterar forskarna att ett varmare klimat med mildare vintrar till viss del gynnar hjortvilt, men varmare och torrare väder leder också till att hjortdjuren får försämrad fysisk kondition och på sikt också vandrar till nya områden.

Totalt har 218 vetenskapliga studier analyserats.

Dåligt anpassade till värme och torka

Forskning i Italien visar att både rådjur och kronhjort i direkt anslutning till riktigt varma somrar får en försämrad reproduktionen. Hjortdjur får vid ett varmare väder också lättare värmestress och parasiter.

I sammanställningen konstaterar forskarna att älgen är mycket känslig för värme. Varmare klimat har visat sig påverka både kroppsvikter och storlek.

Forskarnas genomgång av de senaste 20 årens studier ger också upphov till nya frågor. Hur kommer till exempel hjortdjur som vandrar längre sträckor mellan sommar- och vinterbete påverkas när vädret ändras?

Förhoppningen är att arbetet kan leda till att viltförvaltningen kan anpassas så hjortdjuren kan bevaras trots nya klimatförhållanden.

Läs den vetenskapliga artikeln här>>

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev