Jägareförbundet vill att det ska tas beslut om att ytterligare gråsälar ska få jagas. Foto: Niklas Liljebäck

Förbundets skrivelse till Naturvårdsverket: Fler gråsälar måste skjutas

Svenska Jägareförbundet har i en skrivelse till Naturvårdsverket framfört att de anser att ett tilläggsbeslut om att ytterligare 750 gråsälar läggs till licenstilldelningen. Allt för att försöka nå en balans i Östersjöns ekosystem.

I skrivelsen som skickats till Naturvårdsverket framhåller förbundet att tillägget är befogat – och att man redan innan beslutet förordade en högre tilldelning.

”Förbundet uttryckte i vårt samrådssvar inför årets beslut om licensjakt efter gråsäl att det föreslagna utrymmet om 500 gråsälar var för litet, vi står fast vid att ett utrymme på 1500 gråsälar hade varit proportionerligt. Det har nu visat sig att vi fick rätt i vår bedömning, och att beslutat utrymme på 750 gråsälar var för litet, de tilldelade sälarna fälldes i rekordfart.”

Dessutom framförs kritik mot rådgivande myndighet.

”Det blir uppenbart att Havs- och vattenmyndigheten i sin rådgivning till Naturvårdsverket har missat gråsälens fortsatta populationsökning och det stora behov av beståndsreglerande licensjakt som behövs.”

Obalans

Vidare hänvisar förbundet i sin skrivelse till regeringens proposition ”Ett levande hav” och menar att den politiska viljan är att minska predationstrycket av säl. Framför allt trycker förbundet på den obalans som råder i Östersjön, och att vilt ska förvaltas genom jakt och inte sjukdom och svält.

”Den obalans i ekosystemet som flera forskare rapporterat om i sina slutsatser måste Naturvårdsverket ta på stort allvar och agera utifrån. Det råder idag stor brist på stor rovfisk, så som bestånd av abborre och gädda. I en rapport från SLU Aqua, framhålls vikten av en låg täthet av säl och skarv som en av de stora faktorerna för att motverka det regimskifte som pågår i Östersjön, ett regimskifte som innebär att spiggen tar över vikar och skärgård från den stora rovfisken. Att Naturvårdsverket och HaV är med och bidrar till att detta regimskifte och obalans i ekosystemet får fortgå är anmärkningsvärt.”

Klokt beslut

Avslutningsvis hänvisar förbundet till Havs- och vattenmyndighetens förvaltningsplan av gråsäl och menar att arten har gynnsam bevarandestatus.

”Det finns med andra ord stort utrymme för Naturvårdsverket att fatta ett klokt tilläggsbeslut för att gynna det för Östersjön så viktiga ekosystemen utmed våra kuster.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev