Fem vargar rymde under måndagen från en djurpark i Nordnorge nära svenska gränsen. Två är fortfarande inte infångade. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Fem vargar rymde från djurpark nära Abisko

Fem vargar rymde genom ett hål i stängslet på en norsk djurpark i Salangen kommun. Djurparken Polar Park ligger bara några mil från Abisko nationalpark.

Det är NRK som rapporterar om händelsen. Fem vargar rymde från djurparken Polar Park någon gång under måndagen. Hittills har tre vargar fångats in men två vargar befinner sig fortfarande på rymmen.

Djurparken ligger bara cirka två mil fågelvägen från Riksgränsen vänster om Torneträsk.

NRK har intervjuat en fårbonde i området som är upprörd över att det inte gått ut någon information från djurparken till allmänheten i kommunen.

– Det här är rovdjur som kan innebära en fara för både människor och djur. Jag vill att man sätter in åtgärder så att vargarna skjuts, säger Simon Løvhaug, fårbonde och ordförande i Salangen kommun.

Tonar ner faran

Enligt uppgifter till NRK tappade djurparkens personal kontakten med två sista vargarna under tisdagen. Hålet i stängslet har lagats.
Toralf Heimdal, representant för styrelsen till djurparken säger till NRK att det inte finns skäl till oro för eventuella angrepp.

– Vi tror inte att vargen kommer klara sig någon längre tid ute i det fria. Om den inte kommer tillbaka till parken kommer den högst sannolikt dö av svält efter en kortare tid, säger han till NRK.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Hoppa till verktygsfältet