Älgförvaltningen ska vara regionaliserad och bygga på samverkan och skapa en älgstam av hög kvalitet i balans med betesresurserna, skriver debattören.

Debatt: ”Älgförvaltningen är adaptiv och levande”

REPLIK. Älgförvaltningen är adaptiv och i högsta grad levande. I motsats till det Karl Hedin för fram om Naturvårdsverkets syn på älgförvaltningen anser vi att älgförvaltningen är och ska vara regionaliserad, skriver Hanna Ek på Naturvårdsverket.

I debattinlägget Äbin kan inte användas för att bedöma framtidens virke kritiserar Karl Hedin Naturvårdsverket och menar att den adaptiva älgförvaltningen är död.

Han skriver att förtroendet som byggts upp under älgskötselområdes- och länsstyrelsetiden är raserat, eftersom Naturvårdsverket använder sin makt och bestämmer.

Karl Hedin menar även att rovdjursförvaltningen är misslyckad och att Naturvårdsverket bär ansvaret.

Regeringens beslut

Naturvårdsverket är Sveriges centrala förvaltningsmyndighet för jakt och vilt. I den rollen genomför vi regeringens beslutade politik för området, inom lagens ramar.

Det gör vi bland att genom att ta fram föreskrifter, kunskapsunderlag och vägledning, fatta beslut i ärenden om jakt och vilt och överpröva överklagade länsstyrelsebeslut.

En adaptiv förvaltning

Den adaptiva älgförvaltningen är i högsta grad levande. Det innebär att den är lärande och anpassas utifrån lokala och förändrade förutsättningar samt rådande kunskapsläge.

Svensk älgförvaltning styrs av såväl jaktlagen och jaktförordningen som av Naturvårdsverkets föreskrifter. I linje med regeringens politik och Naturvårdsverkets viltstrategi arbetar vi för att så många beslut som möjligt fattas regionalt.

Kan överklagas

En viktig demokratisk princip är dock att det finns en möjlighet att överklaga myndigheters beslut. Det gäller även inom den adaptiva älgförvaltningen där exempelvis länsstyrelsens beslut om att fastställa en älgskötselplan eller godkänna en älgförvaltningsplan kan överklagas till Naturvårdsverket.

Vår uppgift då är att ta ställning till om länsstyrelsen haft fog för sitt beslut, utifrån utredningen i ärendet och gällande bestämmelser.

Regeringens politik

Även rovdjursförvaltningen i Sverige ska vara adaptiv och baseras på ny kunskap och erfarenhet.

Naturvårdsverket genomför även här regeringens politik och riksdagen har slagit fast att de stora rovdjuren björn, järv, lodjur, varg och kungsörn hör hemma i den svenska naturen. Rovdjuren ska också kunna finnas i eller återvända till sina naturliga utbredningsområden.

Naturvårdsverkets uppgift är bland annat att se till att detta uppfylls genom att de stora rovdjuren har en gynnsam bevarandestatus. Naturvårdsverket arbetar också med att förebygga och minska de skador som rovdjur orsakar.

Jakten central

Jakten på stora rovdjur har där en central roll, som Naturvårdsverket delegerar till länsstyrelsen. Naturvårdsverket har även på detta område en vägledande roll genom riktlinjer till stöd för länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt.

Syftet med riktlinjerna är att de ska bidra till färre angrepp på tamdjur och hundar.

I balans

Naturvårdsverket arbetar för en viltförvaltning i balans som gör att alla kan uppleva viltets värden.

I det ligger att balansera de tre perspektiven; intresset av att bevara viltarter, att bruka viltet som resurs och att begränsa skador och olägenheter av vilt.

I motsats till det Karl Hedin för fram om Naturvårdsverkets syn på älgförvaltningen anser vi att älgförvaltningen är och ska vara regionaliserad. Den ska bygga på samverkan och skapa en älgstam av hög kvalitet i balans med betesresurserna.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget