fredag 29 mars

Tredje vargangreppet i Gräsmark

Brandsbols gård i Gräsmark har drabbats av den tredje vargattacken på sex dagar. Natten till lördag var vargen tillbaka i hagen och dödade ytterligare fyra får.
– Vi har vaktat hagen under natten, men trots det har vargen varit här, säger en bedrövad Mats Eriksson som under en vecka förlorat en tredjedel av sin fårbesättning.

Nu har totalt 24 får i Mats Erikssons besättning dödats eller skadats så svårt av attackerande varg att han har varit tvingad att avliva dem. Några får har hittats döda utan skador, av allt att döma så svårt chockade att de dött av skräck.
För fårägaren Mats Eriksson har det varit en extremt påfrestande vecka med ständigt nya bakslag och attacker.
– Nu ringer jag slaktbilen snart. Vi har vaktat varje natt, men i natt satt vi inte ute när det var som mörkast. Vi bedömde att det inte gick att skjuta vargen då, och det var väl då den passade på, säger Mats Eriksson.

Fyra döda
Två lamm, en fjolårsbagge och en tacka har dödats under natten. Vargen har ätit av det ena lammet. Fåren befann sig i hagen nära boningshusen, cirka 25 meter från husen när vargen gick till anfall.
Nu är de kvarvarande fåren mycket stressade.
– Det enda vi kan göra nu är att försöka få in dem på nätterna, men då måste jag använda vallhundarna och det brukar inte fungera efter en vargattack. Fåren låter sig inte vallas och det sista de behöver nu är mer stress, säger Mats Eriksson.
I den första attacken under söndagseftermiddagen för sex dagar sedan dödades tolv får och lamm. På tisdagsmorgonen var vargen tillbaka och dödade fem nya får och när Svensk Jakt får kontakt med Mats Eriksson håller han på att söka igenom hagen efter flera döda får. Mellan den andra och tredje attacken hittade han tre döda får i hagen som inte återfanns i direkt samband med tisdagens angrepp.
Jobbet med att leta efter döda och skadade får är tidsödande och mentalt påfrestande.
När vargen dessutom utan problem tar sig in i så kallade rovdjursavvisande stängsel finns det inget egentligt skydd för fåren.

Skyddsjakt i hagen
Länsstyrelsen i Värmland tog under veckan beslut om skyddsjakt på en varg inne i hagen. Beslutet gäller under en vecka och ger rätt av skjuta vargen i hagen utan att först försöka skrämma bort den. På utsidan stängslet gäller paragraf 28, skyddsjakt på eget initiativ om risken för angrepp anses som överhängande.
Länsstyrelsens naturbevakare Per Larsson är på väg mot Gräsmark för at besiktiga skadorna.
– Vi har satt upp fyra kameror i hagen och en av dem skickar mms-bilder, men jag har inte fått någon bild på vargen, säger Per Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev