lördag 20 april

Vargjakt i Finland veckan ut

Tilldelningen är nu nästan fylld i den finska vargjakten. Foto i hägn: Olle Olsson

Fyra vargar återstår på tilldelningen i den stamvårdande jakten i Finland. 42 vargar har hittills fällts av de tillåtna 46.
24 av de fällda djuren är hanar, alltså något över hälften.

Licensjakten pågår veckan ut och avslutas 21 februari. Därmed avslutas ett tvåårigt försök med jakt på varg i stamvårdande syfte.
– Nu tar ju andra året slut i februari och en utvärdering ska utföras. Jord- och skogsbruksministeriet ska låta utvärdera jaktresultatet med utgångspunkt i den i fjol uppdaterade skötselplanen. Resultat kan man vänta sig tidigast i höst, säger Klaus Ekman, kommunikationschef på Finlands viltcentral.
– Om resultaten är ”positiva” ska man ju kunna hinna inleda ett nytt försök eller skapa ett permanent system innan nästa vinter, säger han.
De fällda vargarna kommer att undersökas vid Naturresursinstitutet.

Brett underlag
En förvaltningsplan för varg i Finland godkändes i januari 2015. Planens syfte är att sammanjämka skyddet av varg och behoven hos människor som bor i vargområden. Planen togs fram av Finlands viltcentral och Naturresursinstitutet under ledning av jord- och skogsbruksministeriet. Till exempel fick boskapsuppfödare, jägare, naturvårdare och invånarrepresentanter tillfälle att bli hörda. Över 40 remissyttranden beaktades vid utarbetandet av den slutliga planen.

Fakta

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev