Ingen översyn av kritiserade direktiv: ”Ledamöter låter sig skrämmas”

Foto: Fred Marvaux

Nej, EU kommer inte se över de hårt kritiserade art- och habitatdirektivet samt fågeldirektivet. Det står klart efter att en förkrossande majoritet i Europaparlamentet röstade mot en översyn.
– En del ledamöter låter tyvärr sig skrämmas av Naturskyddsföreningen, säger Christofer Fjellner (M).

Med röstsiffrorna 592 mot 52 röstade EU-parlamentet bland annat för att art- och habitatdirektivet samt fågeldirektivet ska vara kvar utan någon översyn av direktiven.
I korthet innebär omröstningen att EU-parlamentet motsätter sig all översyn. Det finns enligt parlamentet inga problem med direktiven, men om det mot all förmodan ändå finns problem är att det är för få regleringar i direktiven.
Christofer Fjellner (M) var en av fyra svenska EU-parlamentariker som röstade för en översyn av direktiven. Av de övriga svenska politikerna som röstade för en översyn är två moderater och en kristdemokrat.
Sverigedemokraternas företrädare valde att inte rösta alls och övriga svenska politiker röstade mot en översyn.

 

”I bästa fall dumt”
Christofer Fjellner sågar den politiska oviljan att göra en översyn av de gamla EU-direktiven.
– Det är förvånande att bara fyra svenska EU-parlamentariker röstade för en översyn av de föråldrade direktiven. Fågeldirektivet är från 1979 och art- och habitatdirektivet från 1992. Att ha en statisk lagstiftning över något så föränderligt som vår natur är helt vansinnigt, säger han.
Naturskyddsföreningen och Sveriges ornitologer har uttryckt jublande glädje efter omröstningen. Christofer Fjellner sågar även dem.
– Det är rent oansvarigt av till exempel ornitologerna. Fågelarter borde tas bort från listan och nya arter borde upp på listan. Att därför så kategoriskt säga att den lagstiftning som kommer från 1979 i allt väsentligt inte ska röras är i bästa fall dumt. I värsta fall idioti, säger Christofer Fjellner.

 

”Låter sig skrämmas av Naturskyddsföreningen” 
Han tror att en del svenska EU-parlamentariker inte förstått vad de röstat mot, eller att de låtit sig skrämmas av miljörörelsens aggressiva kampanjer mot de folkvalda som inte gör som föreningarna vill.
– Dels tror jag en del ledamöter tyvärr låter sig skrämmas av Naturskyddsföreningen. De drev till exempel en kampanj mot mig vid förra valrörelsen, sådant kan svida för en del politiker.
– Ärligt talat tror jag heller inte att ett antal parlamentariker har läst och förstått innebörden av det de röstade mot, fortsätter Christofer Fjellner.

 

Varg och korp
Det är med hänvisning till EU:s art- och habitatdirektiv som den svenska vargjakten ständigt ifrågasätts och går i juridiska långbänkar. Andra arter som omfattas av direktivet är bland annat lodjur, björn, bäver och skogshare.
Försommarjakten på sträckande morkullehanar förbjöds med hänvisning till fågeldirektivet, liksom att skarv och korp fridlystes med hänvisning till samma direktiv.
Av Sveriges cirka 350 fågelarter är 67 listade i fågeldirektivets bilaga 1.

Fakta

I Europaparlamentet är 20 av totalt 751 ledamöter från Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev