Svensk Jakt

torsdag 25 augusti

Annons

Publicerad 27 januari 2016 - 11:16 – Uppdaterad 25 februari 2016 - 08:48

Så finansierar du juristerna som ändrade vargjakten

Landsbygdsmedborgare och jägare ondgör sig över de juridiska turer som omger bland annat vargjakten. Men alla får betala notan. Arkivfoto: Olle Olsson

Landsbygdsmedborgare och jägare ondgör sig över de juridiska turer som omger bland annat vargjakten. Men alla får betala notan. Arkivfoto: Olle Olsson

Naturskyddsföreningens lobbyarbete är en succé för vargjaktsmotståndarna. Finansierade med statliga pengar har deras jurister inte bara haft framgång i de svenska domstolarna utan även knuffat EU-kommissionen, regeringen och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till att arbeta för att jaktbeslut på rovdjur ska kunna överklagas i domstol.

Den 28 maj 2015 påbörjade regeringen en utredning för att få klarhet i den juridiska cirkus som omgett bland annat vargjakten. Utredningen hette ”Överprövning av beslut om skyddsjakt och licensjakt för vissa rovdjur” och målet var att få en rättssäker processgång som var förenlig med EU-rätten.
Enligt den rådande gången skulle länsstyrelserna, efter ramar givna av Naturvårdsverket, fatta egna beslut om licensjakt på varg, eventuella överklaganden skulle hanteras av Naturvårdsverket.
Men i regeringens utredning kom hovrättslagmannen Charlotta Riberdahl fram till att detta skulle ändras.

Naturvårdsverket höll inte med
Hon föreslog att länsstyrelsernas vargjaktsbeslut skulle överklagas till domstol och inte till Naturvårdsverket, som var den rådande praxisen.
Promemorian skickades sedan ut på remiss, till bland annat Naturvårdsverket som inte tyckte om förslaget utan avstyrkte ”utredarens förslag om att länsstyrelsens beslut om jakt på stora rovdjur ska överklagas till förvaltningsdomstol istället för till Naturvårdsverket.”
Naturvårdsverket ville alltså behålla den rådande ordningen och sin roll som ”högsta instans”, men deras svar fick inte gehör. 
I november 2015 säger istället landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Svensk Jakt:
– Vi har fått in alla remisser till Riberdahls utredning och kommer under vintern ha intentionen att säkerställa att de här jaktbesluten ska kunna överklagas till domstol.
Nu kan Svensk Jakt visa att detta är resultatet av skattefinansierad lobbyism. 

Naturvårdsverkets pengar gav EU-klagomål
För samtidigt som regeringen brottas med svar till EU-kommissionen förvaltar Naturvårdsverket ett anslag som heter ”bidrag till ideella miljöorganisationer”. Skattepengarna delar Naturvårdsverket ut, efter eget omdöme. 
Ett av projekten som får beviljat bidrag drivs av Naturskyddsföreningen. I bidragsansökan skriver Naturskyddsföreningen att de vill pröva lagligheten av licensjakt på varg. Man beskriver i detalj: ”Föreningens anmälan till EU-kommissionen år 2010 innebar att EU-kommissionen i början av 2011 beslutade att inleda en överträdelseprocedur mot Sverige.” Och att: ”föreningen har bistått EU-kommissionen i ärendet och kommer fortsätta med detta under år 2014.“ 
För detta arbete betalar Naturvårdsverket 1.500.000 kronor per år i två år. Något som Naturskyddsföreningen, enligt bidragsansökan, ska avlöna sina två jurister med.

Panik i regeringen
EU:s överträdelseärende med diarienummer 2014/2178 satte fart på regeringen. I Sveriges svar den 9 september 2014 försöker man lugna EU-kommissionen med att jaktlagsutredningen pågår för fullt och att man där jobbar med ”ett förbättrat genomförande av Sveriges EU-rättsliga åtaganden på området.”
Men den 5 februari 2015 läggs jaktlagsutredningen ner av ekonomiska skäl.
Dagen innan, den 4 februari 2015, går miljöminister Åsa Romson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut i en debattartikel och beskriver hur de planerar att plocka upp vargfrågan och de påtryckningar som förs från EU.
”En utredning i regeringskansliet genomförs för att föreslå en transparent och rättssäker processgång för licensjaktbeslut som är förenlig med EU-rätten. ”
På så sätt kan man visa för EU att man fortfarande agerar i frågan.
Men hur mycket inflytande hade egentligen Naturskyddsföreningen över EU-kommissionens hot mot Sverige?

"Ett direkt resultat"
Svaret finns i den verksamhetsbeskrivning som Naturskyddsföreningen skickat till Naturvårdsverket.
För inte långt efter debattartikeln, den 24 mars 2015 redovisar Naturskyddsföreningen hur de använt sina bidragspengar: 
“Efter en framställning från föreningens jurist inför EU-kommissionens tjänstemän beslöt sig EU-kommissionen under 2014 för att inleda ännu ett överträdelseärende mot Sverige om brister i talerätten när det gäller jakt efter rovdjur.”
Naturskyddsföreningen tar alltså på sig allt ansvar för EU:s överträdelseärende och menar att det ett direkt resultat av Naturvårdsverkets bidrag.

Regeringen står på bromsen
Den 28 maj 2015 påbörjade alltså Riberdahl sitt arbete med ”Utredning av överprövning av beslut om skyddsjakt och licensjakt för vissa rovdjur”, för att hålla EU-kommissionen lugn.
– Utredningen hade i högsta grad att göra med EU-kommissionens ärende, säger Claes Nordmark, politisk sakkunnig på Näringsdepartementet.
Och hovrättslagmannen Charlotta Riberdahl kommer i utredningen fram till att vargjakten ska kunna överklagas i domstol.
Och landsbygdsministern går på Riberdahls linje. I november 2015 medger Sven-Erik Bucht att regeringen kommer att följa utredningens förslag och blidka EU-kommissionen.
– Vi kommer under vintern ha intentionen att säkerställa att de här jaktbesluten ska kunna överklagas till domstol, säger han till Svensk Jakt.
Ett beslut som får ses som en succé för Naturskyddsföreningens skattefinansierade lobbyarbete.

Parallellt i förvaltningsdomstolarna
Samtidigt fortsätter Naturskyddsföreningens arbete i de svenska domstolarna. Juristen Oscar Alarik, vars lön alltså betalas av Naturvårdsverkets bidrag, driver föreningen Nordulvs ärende i Högsta Förvaltningsdomstolen.
Bara en månad efter att remissvaren till regeringens utredning inkommit till regeringskansliet och Sven-Erik Bucht gått ut med regeringens intentioner faller domen. Och på regeringskansliet menar man nu att man är bakbunden av domstolen.
– Vi kan inte gå emot Högsta Förvaltningsdomstolens beslut, säger Claes Nordmark, politisk sakkunnig på Näringsdepartementet.
På så sätt finansierar du som skattebetalare de jurister som ändrar i jakten på stora rovdjur.

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

 

Tittarkritik fick Magdalena Forsberg att lugna sig med jakten

Efter kritik mot Magdalena Forsbergs jaktbakgrund har hon valt att inte profilera sig som jägare. Foto: Andrea Björsell, Jan Henricson

Efter kritik mot Magdalena Forsbergs jaktbakgrund har hon valt att inte profilera sig som jägare. Foto: Andrea Björsell, Jan Henricson

Nyhet

Att vara jägare och samtidigt leda tv-programmet Mitt i naturen är inte riktigt förenligt.

Vapendirektivet

Vapenfrågan upp till ytan i september

För tillfället råder semester inom EU-byråkratin, men i september ska frågan om ett nytt vapendirektiv upp på bordet igen.

Björn

Se jägarnas bilder från björnjakten

Nu har licensjakten på björn dragit igång. Här kan du se jägarnas egna bilder från jakten.

Annons

Webb-TV

Naturbevakare larmar: omfattande tjuvsläpp av fågelhundar

Fågelhundar släpps på statens mark långt innan det är tillåtet. I flera fall rör det sig om italienska jägare som tränar sina hundar och inventerar fjällen på ripa innan jaktstarten.

Eftersök

Sen slåtter orsakar fler viltolyckor

Den sena slåttern av vägrenar gör att antalet rådjursolyckor ökar dramatiskt, hävdar eftersöksjägare.

Björn

Här följer du björnjakten

21 augusti inleds licensjakten på björn och totalt får 219 björnar fällas. Här kan du följa jaktens utfall och läsa mer om de olika jaktbesluten.

Webb-TV

Webb-tv: Så träffar du rätt på älgbanan

Jägareförbundets skytteinstruktör Ted Lagrelius berättar hur du ska tänka när du skjuter på älgbanan.

Varg

Ny vargattack på Molstaberg

På fårgården Molstaberg dödades minst fem djur av varg under natten till lördag. Det är årets första vargangrepp mot Molstaberg, som förra året miste cirka 80 får till varg.

Webb-TV

Svensk Jakt testar Swarovski Z8i

Se när Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth testar och ger sin syn på Swarovskis nya kikarsikte Z8i.

Webb-radio

Nytt avsnitt av jägarpodden

Ett nytt avsnitt av jägarpodden är ute idag.

Björn

Inför björnjakten – testa dina kunskaper

Testa dina kunskaper om björnar och björnjakt i Svensk Jakts frågetävling.

Illegal jakt

Fem ton slaktrester – jakten stängd i nytt område

Ytterligare en iilegal björnåtel har upptäckts i Gävleborg och ännu ett jaktområde stängs.

Rådjur

Så tar du hand om den fällda råbocken

Hade du jaktlyckan med dig på bockpremiären? Grattis – här hittar du de bästa tipsen på hur du tar tillvara på det finaste köttet som finns.

Illegal jakt

Polisutredning att vänta kring björnåtlar

Otillåten hantering av animaliska biprodukter, miljöbrott eller jaktbrott. Vilket brott är ännu oklart, men det kommer att bli en polisutredning.

Rådjur

Följ bockjaktspremiären här!

Här kan du följa bockjaktspremiären på sociala medier. Vill du lägga upp en egen bild använder du #svenskjaktbock16 på Instagram eller Twitter.

Illegal jakt

Olovlig åtel: Ytterligare björnområde utesluts från jakten

TEXTEN ÄR UPPDATERAD! Nu stänger ytterligare ett viltvårdsområde i Gävleborg björnjakten. Det är i Roskölens VVO i närheten av Färila som man upptäckt ...

Rådjur

Effektiva tips inför premiären – så lurar du bocken

16 augusti drar jakten på råbock igång. Här får du tipsen som gör jakten mer effektiv.

Rådjur

Här sköts medaljbockarna

Totalt mätte Jägareförbundet in 710 medaljhorn under år 2015. 162 av hornen nådde guld.

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar