torsdag 18 april

Felaktiga siffror i miljörörelsens överklagan

Svenska Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska rovdjursföreningen har gemensamt överklagat licensjakten på varg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Miljöorganisationernas överklagan av vargjakten innehåller felaktiga siffror.
Naturskyddsföreningens jurist Oscar Alarik påstår även att det råder stor osäkerhet om vargstammens storlek. Något som kraftigt tillbakavisas av vargforskare och regeringen.
– Vi har en stor enighet i landet om vargstammens storlek, säger Håkan Sand vid vargforskningsprojektet.

Tre organisationer har författat en gemensam överklagan av länsstyrelsernas beslut om vargjakt 2016. Det handlar om Svenska Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska rovdjursföreningen.
I överklagan hänvisar organisationerna bland annat till regeringens svar till EU-kommissionen i augusti. I svaret skriver regeringen att det enligt Naturvårdsverket fötts 50 valpar under våren 2015.
Håkan Sand. Foto: Bertil Lundvik– Det är fel. Vi har visserligen inga exakta siffror på reproduktionen eftersom den samlas in under den här vintern. Men om vi räknar med att vi hamnar på ungefär samma populationsstorlek som i fjol så rör det sig om lite drygt 40 familjegrupper. Då ska man multiplicera det med 5,5 till 6 vaplar per föryngring. En del vargvalpar dör dock under sommaren så därför får man räkna med 3,5 till 4 valpar per föryngring Det skulle i så fall handla om 160 valpar som rekryteras in i årets vinterpopulation, säger Håkan Sand.
Alltså drygt 100 fler vargvalpar än i regeringens rapport som återges i miljöorganisationernas överklagan.

Ny rapport
Håkan Sand berättar också att vargforskningsprojektet inom kort kommer presentera en rapport där det framgår att om man ska balansera stammen på 2014/2015 års nivå så skulle det behövas jakt på mellan 80 till 90 vargar.
Och om det inte blir någon jakt i vinter tror Håkan Sand det kommer finns 50 familjegrupper nästa vinter.
Oscar Alarik, jurist vid Naturskyddsföreningen, har undertecknat de tre organisationernas överklagan.
På frågan om uppgiften att det bara fötts 50 vargvalpar stämmer, svarar han:
– Det får nog stå för regeringen tror jag. Vi har återgett de tre officiella siffrorna på storleken på vargstammen. Detta för att visa på osäkerheterna.
Men Naturskyddsföreningen verkar dock inte osäker på vargstammens storlek eftersom man på sin hemsida skriver: ”Idag finns det cirka 415 (uppgiften från 2015) vargar i Sverige.”
– Vår poäng i överklagan är att det finns en osäkerhet i siffrorna. Det är osäkert hur många vargar det finns i Sverige, säger Oscar Alarik.

Bra koll
Håkan Sand:
– Det stämmer inte. Tvärtom har vi bra koll på vargstammens storlek och det finns en stor enighet om storleken.
Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) menar att vargstammens storlek är ordentligt utredd.

Om det råder osäkerhet om vargstammens storlek så kan den alltså vara större eller mindre än de källor som ni hänvisar till?
– Jag vet inte faktiskt. Vi pekar på att myndigheten inte vet hur många vargar det finns och ändå har man jakt på tio procent. Poängen med överklagan är att man har väldigt dåliga underlag till hur många vargar det finns, säger Oscar Alarik.

Men vet man inte hur många vargar det finns så kan man väl varken säga att det finns för få eller för många vargar?
– Det menar vi att man kan. Jag vet vad du håller på att försöka få ut av mig men jag tänker inte säga det du försöker få ut från mig, säger Oscar Alarik.
Han menar att det finns ”betydande osäkerheter” om vargantalet.
– Det som vi tror är att det är mindre än de officiella siffrorna.

Hur kan du säga att det är mindre varg om ni inte vet hur många som finns?
– Vi säger inte att den är mindre, vi säger att det finns risk för att den är mindre. Du upprepar samma frågor och samtidigt vinklar du frågorna och försöker få mig att säga någonting som jag inte säger. Forskningsrapporten från Skandulv säger att omräkningstalen visar att de officiella siffrorna, eftersom inventeringsresultaten överskattades, kan vara mindre.

Gynnsam bevarandestatus
Sven-Erik Bucht:
– Vi har idag 415 vargar i Sverige. Vargen har gynnsam bevarandestatus. Det finns nog inget annat land som har så bra koll på hur många vargar vi har, var de finns och vilken genetik de har.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev