fredag 29 mars

Isak From: Regeringens yttrande borde väga tungt

Isak From, (S). Foto: Riksdagen

Naturvårdsverket väljer att tolka EU-kommissionens synpunkter om svensk vargförvaltning. Däremot beaktar verket inte den svenska regeringens svar till kommissionen. Det får Isak From (S) att reagera.
– Jag som riksdagspolitiker kan tycka saker, till exempel att regeringens yttrande till EU väger tungt och borde beaktas, säger han.

Gårdagens nyhet om att Naturvårdsverket vill ha ständig tillväxt av vargstammen ruskade om även de mer luttrade i vargfrågan. Isak From, socialdemokratisk riksdagsledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, är en av dem som läst Naturvårdsverkets vägledning till länsstyrelserna inför vinterns licensjakt på varg. 

• Naturvårdsverket menar i dokumentet att vargstammen ska ha ständig tillväxt. De menar att en avskjutning av maximalt sju procent är möjlig, medan vargstammen i medeltal har en tillväxt med 10–15 procent. Gör Socialdemokraterna samma tolkning?
– Nej, vi tolkar inte Naturvårdsverkets dokument så. Vi menar att vi ska ha en licensjakt i Sverige av varg när det är möjligt och lämpligt. Och vi ska ha en jakt inom de regelverk som vi beslutat i Sverige samtidigt som vi håller oss inom det EU-regelverk som EU-länderna gemensamt kommit överens om.

• Naturvårdsverket rundar här riksdagens beslut om en begränsad vargstam där de högsta koncentrationerna ska minska. Vad tycker du om det?
– Naturvårdsverket har delegerat beslut om licensjakt till länsstyrelserna precis på det sätt som vi socialdemokrater har drivit. Licensjakt är ju det mest lämpliga förvaltningsverktyget i de områden där koncentrationen är stor och där konflikter med tamdjurshållning och jakt är som störst. De lagar och förordningar som styr verksamheten är inte förändrade.

• Vad anser du om att Naturvårdsverket tar EU-kommissionens kritik i det motiverade yttrandet i beaktande, men helt utelämnar regeringens svar till kommissionen?
– I Sverige har vi fristående myndigheter som har att följa riksdagsbeslut och regeringens styrning via regleringsbrev. Jag som riksdagspolitiker kan tycka saker, till exempel att regeringens yttrande till EU väger tungt och borde beaktas, men vi kan inte så i detalj ska gå in på hur Naturvårdsverket sköter sitt uppdrag.

• Min tolkning av Naturvårdsverkets vägledning är att det inte finns någon legal möjlighet att minska vargstammen. Håller du med om den tolkningen?  
– Vargstammen ska hålla sig inom begreppet gynnsam bevarandestatus – det är det vi kommit överens om både i riksdagen och i EU och det vi ska arbeta efter. Den borgerliga regeringens handfallenhet satte oss i EU-kommissionens sökarljus, det har dessvärre ställt till problem som vi fått att hantera.
– Vi socialdemokrater tror att om vi följer det vi kommit överens om i EU och undviker att bli stämda inför EU-domstolen så kan vi självständigt sköta förvaltningen av vargstammen på ett sätt som klarar att hantera tamdjurshållning, löshundsjakt och andra socioekonomiska konflikter.

• Hur agerar Socialdemokraterna just nu i vargfrågan?
– I regeringsställning agerar vi utifrån det ansvar som varje regerings bärande parti måste ta. Naturligtvis i beaktande av den lagstiftning som finns och de initiativ som i olika frågar kan behöva tas, till exempel öka ersättningarna till de som drabbas av rovdjursangrepp. Som lagstiftande ledamöter följer vi utvecklingen utifrån den lagstiftning som finns i dag.
– Jag kan inte se att det i dagsläget i just den här viltfrågan behövs ny lagstiftning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev