fredag 29 mars

Värmen stort problem för björnjägarna

En talande bild från första björnjaktdagen 2015. Klockan elva på förmiddagen var det över 25 grader varmt i norra Jämtland och absolut inte aktuellt att släppa några hundar. Foto: Fredrik Myhr

Värmen ställer till problem för björnjägarna. Redan klockan nio på förmiddagen kröp kvicksilvret över 20-gradersstrecket i Gävleborg. I norra Jämtland var det över 25 grader klockan elva. Ett värdelöst jaktväder, kort sagt.

 

Några timmars jakt på morgonen, sedan måste hundarna kopplas i högsommarvärmen. Om de ens har släppts på grund av värmen.
– Jag bandade med mina hundar och redan klockan halv sju märktes det att det tog på dem. Jag skulle inte vilja ha en lös hund som står och skäller på en björn nu, säger Fredrik Myhr som jagar i norra Jämtland.
– Jag har jagat björn i många år, men aldrig varit med om något liknande. Vi har 25 grader i skuggan, och då går det förstås inte att jaga. Det är rent av farligt för hundarna, fortsätter han. 

Släppte inte hund
Fredriks jaktlag hade kontakt med en björn på förmiddagen men avstod från att släppa hund på den.
– Det var helt enkelt för varmt. Far det iväg långt och blir stående i den här värmen är det inte roligt, säger Fredrik Myhr. Ska man jaga i den här värmen måste man ha färska björnspår vid femtiden på morgonen. Redan klockan sju börjar det bli för varmt. Dessutom försvinner vittringen otroligt fort när det är så torrt och varmt.
Väderprognosen visar fortsatt högsommarvärme. Först på tisdag förväntas ett omslag.
– Det innebär att det inte blir någon ordning med jakten på hela helgen. Jag har förstående gäster, men det är klart att det finns en viss besvikelse. Det är ju inte för att sola och bada som de är här, säger Fredrik Myhr.

 

Börjar tidigt
Och det är likadant i hela landet. Svensk Jakts björnjaktkorrespondent Olle Olsson rapporterar att det redan klockan nio var för varmt för vidare jakt där han var, i skogarna i Hälsingland.
– Hundföraren i det här jaktlaget skulle ha kopplat nu om han kunnat. Men det är fullt ståndskall ett par kilometer från där jag befinner mig, så han kan inte göra det, just nu i alla fall, säger Olle på en raspig telefonlinje.
Björnjakten hade så långt gått bra i Gävleborgs län, med åtta fällda djur. Under tiden vi pratar får Olle ett sms om att ytterligare en björn har skjutits.
– Det gäller att vara igång tidigt, särskilt när det är så här varmt. Det är ut klockan fyra som gäller. När det ljusnar måste passkyttarna vara på sina pass, så att hundförarna kan gå igång. Det var sex grader i morse när vi började jaga, nu är det över 20. Att jaga på eftermiddagen är inte att tänka på, säger Olle.
Värmen sliter hårt på hundarna och, inte minst de specialiserade björnjägarna, är angelägna om att ha hundar i form även till nästa dags jakt.
– Det är ytterligare en anledning till att bryta i tid, innan det blir för varmt, säger Olle Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev