fredag 29 mars

Inga svar om kostnader för rovdjur

Det är fortsatt oklart hur mycket pengar som går förlorade i till exempel arrendepriser och viltkött på grund av rovdjur. På bilden en björndödad älg. Foto: Olle Olsson

Att ha stora rovdjur på markerna innebär färre vilt att jaga och därmed försämras också möjligheterna att bedriva lönsam jaktturism i rovdjursområden. Det slås fast i en ny forskarrapport. Men i rapporten saknas redovisning av vad rovdjuren kostar jaktföretagen.

Det var i april förra året som den dåvarande regeringen gav Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i uppdrag att utreda rovdjurens påverkan av landsbygdsföretagens ekonomi. 
Nu har uppdraget redovisats. Men rapporten ger alltså inga svar på kostnader. I alla fall inte när det gäller delen stora rovdjurs påverkan på jaktföretagarna och jakten.
Den största delen i rapporten handlar om problematiken kring tamdjur och stora rovdjur, men forskarna ägnar även några sidor även åt hur jaktturismen påverkas av förekomsten av stora rovdjur.

Gamla sanningar
De resultat de kommit fram till är inte oväntat de samma som jägarkåren slagit fast för länge sedan. Inte minst kan det sammanfattas i det här citatet ur forskarnas rapport: ”Utbudet av jaktupplevelser kan påverkas av rovdjursförekomst, eftersom rovdjursnärvaro kan ha en negativ effekt på förekomsten av jaktbart vilt i skogen och därmed på jaktföretagens möjligheter att bedriva lönsam jaktturism”. Det slår forskarna fast. Dock utan att redovisa tänkbart intäktsbortfall.

Påverkar arrendepriser
SLU-forskarna menar även att en ökad rovdjursförekomst kan tänkas påverka arrendepriser för jakt och användningen av jakthundar. De anser att det är rimligt att vänta sig att arrendepriset faller när rovdjursstammen ökar och att priserna på jaktarrenden där rovdjurstrycket är lågt kan förväntas öka mer än i områden med högt rovdjurstryck.
Men inte heller här finns någon beräkning för kostnader.

Stora konsekvenser
Att en ökande vargstam får stora konsekvenser för löshundsjakten uppmärksammas av forskarteamet. ”Rovdjursförekomst påverkar förutsättningarna för både kommersiell jakt och rekreationsjakt genom en ökad risk för angrepp mot jakthundar. Jakt med lös hund har en lång tradition i Sverige. En ökad risk för rovdjursangrepp innebär att det blir svårare för företagen att erbjuda en effektiv och intressant jakt, och ett faktiskt angrepp som leder till en förlust av jakthund kan vara kostsam för verksamheten”, skriver de.
Forskarna varnar även för att en ökande vargstam kan få negativa konsekvenser för arbetet med eftersök vid trafikolyckor med vilt. Detta eftersom jägare i lägre grad skaffar nya jakthundar när det finns varg i markerna. De anser även att fler vargar kan leda till ”en negativ påverkan på kennelverksamheten”.

Sämre möjlighet till överlevnad
I undersökningen har de bland annat gjort intervjuer med jaktföretag. Där framkommer, inte helt oväntat, att möjligheterna till överlevnad för dessa är starkt förknippad med förekomsten av jaktbart vilt i skogen.
Jaktföretag i Värmland uppgav att vargstammens storlek ökat betydligt de tio senaste åren, vilket i sin tur har lett till att älgstammen är väsentligt mindre än tidigare. Detta har haft stor påverkan på företagen eftersom älgjakt är den mest efterfrågade typen av jakt.

Svårt med bokningar
De mindre företagen i länet uppger att de i stor utsträckning har samma utländska kundgrupp som de större verksamheterna, och att kunderna inte kommer tillbaka om det inte finns tillräckligt med vilt i skogen. I nuläget har vissa av dessa företag svårt att få bokningar till den kommande säsongen.
I rapporten framhålls vidare att jaktturism är en växande bransch och att ökande rovdjursförekomst i enstaka fall kan leda till ökad efterfrågan på jakt, till exempel när det finns större möjligheter till licensjakt på björn.

Vad kostar rovdjuren?
Någon beräkning av hur mycket de stora rovdjuren egentligen kostar för de hundratusentals markägare och jägare som inte driver jaktföretag har heller inte gjorts av forskarna. Det är därför fortsatt oklart hur mycket pengar som går förlorade i till exempel arrendepriser och viltkött på grund av rovdjursförekomst.
Men forskarna snuddar i alla fall vid problematiken. De skriver i sin sammanfattning: ”Det är rimligt att utgå från att ökad rovdjursförekomst generellt leder till lägre arrendepriser. Emellertid kan också andra faktorer som ökad och ändrad efterfrågan på jakt, samt geografiska samband mellan arrendepriser i olika delar av landet, påverka arrendeprisernas utveckling på olika håll i landet. En djupare analys krävs därför för att man ska kunna isolera och beräkna sambandet mellan rovdjursförekomst och arrendepriser.”
I klartext betyder detta att man inte heller den här gången har klarat av att räkna ut hur mycket de stora rovdjuren kostar jaktföretagen, markägarna och jägarna.

De har skrivit rapporten

SLU-rapporter är undertecknad av:
Katarina Elofsson, docent, institutionen för ekonomi, SLU
Marit Widman, doktorand, institutionen för ekonomi, SLU
Tobias Häggmark Svensson, forskningsassistent, institutionen för ekonomi, SLU
Margareta Stéen, docent och biträdande föreståndare för Nationellt centrum för djurvälfärd, SLU

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev