Ingen skyddsjaktansökan på sydliga vargar

Sjundareviret är ett av landets minsta vargrevir. Karta: Länsstyrelsen i Stockholms län

Hittills har 28 får hittats döda eller avlivats efter vargattacken vid Molstabergs säteri, södra Stockholms län. Men ännu har ingen skyddsjaktansökan gjorts till länsstyrelsen.

– Nej, vi har inte fått in någon skyddsjaktansökan, men jag har hört att det kan vara på gång, säger Arne Söderberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Stockholms län.
Det var på midsommaraftonens morgon som attacken upptäcktes. Hittills har 28 får hittats döda eller avlivats efter vargattacken, siffran kan fortfarande växa eftersom angreppet inträffade i en 20 hektar stor hage och det är svårt att hitta alla kadaver.

Inga nya angrepp
De överlevande fåren har flyttats från hagen, och hittills har inte vargen eller vargarna försökt sig på förnyade angrepp. Länsstyrelsens personal har också satt upp lapptyg samt monterat en rörelseaktiverad ljudskrämma, detta för att försöka skrämma bort vargarna om de kommer tillbaka.
Attacken inträffade i Sjundareviret. Det finns minst två vargar i reviret. Länsstyrelsen vet ännu inte om de har valpar eller inte. 
– Vi har fått in en bild på en varg, som vi bedömer vara tiken. Det ser ut som att hennes spenar är dragna, men vi vet inte säkert om de har valpar, säger Arne Söderberg. 
Att kartlägga antalet vargar i reviret är en viktig del i länsstyrelsens arbete. Inte minst om vargarna gör nya angrepp på tamboskap och blir föremål för skyddsjaktansökningar.

Dödar mufflon
Sjundareviret är dryga 20.000 hektar stort, eller snarare litet kanske man ska säga. För 20.000 hektar betyder att vargreviret är ett av de minsta i landet, förmodligen beror det  bland annat på den höga vilttätheten i området. Under vintern, våren och försommaren har länsstyrelsepersonal och privatpersoner bland annat hittat vargdödade älgar, kronvilt, rådjur och dessutom ett ganska stort antal dödade mufflonfår. 
Inom delar av Sjundareviret finns nämligen något så ovanligt som frilevande mufflon och frågan är om det sällsynta djuret kommer att kunna leva vidare inom vargreviret?

Fakta mufflon

Mufflonfåret sägs ursprungligen härstamma från medelhavsområdet. Fåret har sedan inplanterats på flera ställen i Europa. Hos oss i Sverige finns det i några vilthägn men även i några frilevande grupper, bland annat i Södermanland och Småland och på ett par öar på västkusten.
Mufflonfåret är mycket ortstroget, varför man knappt noterar någon spridning.
Källa: Jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev