fredag 19 april

EU fortsätter ifrågasätta svensk vargjakt

EU-striden om den svenska licensjakten på varg fortsätter.

EU-kommissionen fortsätter att ifrågasätta den svenska licensjakten på varg. I ännu ett så kallat motiverat yttrande vill kommissionen att ”Sverige anpassar vargjakten till EU:s lagar”.

I ett pressmeddelande skriver EU-kommissionen: ”Vargen är strikt skyddad i Sverige, och populationen har inte ökat till den nivå som garanterar artens fortlevnad (”gynnsam bevarandestatus”) såsom fastställts i lagstiftningen. Jakt tillåts endast under vissa strikta villkor.
Eftersom Sverige tillät licensjakt 2010, 2011, 2013, 2014 och 2015, har landet infört ett systematiskt förfarande som strider mot habitatdirektivet.”
EU-kommissionen påstår vidare att ”Sverige inte uppfyller sina förpliktelser eftersom landet inte överväger andra tillfredsställande alternativ eller ser till att licensjakten sker under strängt kontrollerade förhållanden, selektivt och i begränsad omfattning.”

Två månader på sig
EU-kommissionen bortser vidare från att en en lång rad forskare samt Sveriges riksdag fastställt att vargen har gynnsam bevarandesttaus i landet. Istället skriver kommissionen: ”Sverige har heller inte kunnat visa att jakten inte hotar den lokala vargpopulationens möjligheter att nå ”gynnsam bevarandestatus”. Därför skickar EU-kommissionen nu ett kompletterande motiverat yttrande.” 
Sverige har nu två månader på sig att redovisa vad man gjort för att reda ut situationen. Om så inte sker, kan EU-kommissionen besluta att väcka talan mot Sverige vid EU-domstolen.

Lång strid
Kampen om licensjakt på varg har pågått i många år mellan Sverige och EU-kommissionen. Den senaste vändan i skriftväxlingen var strax före riksdagsvalet i september 2014. Den gången svarade dåvarande landsbygsminister Eskil Erlandsson (C) på ett motiverat yttrande från EU-kommisisonen gällande vargjakt. 
Det återstår nu att se om den svenska regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätter strida för att Sverige ska besluta om den svenska licensjakten på varg.

Fakta

Onsdag 17 maj skrev Naturvårdsverket i ett pressmeddelande att det innan vårens valpning fanns cirka 415 vargar i Sverige. Den gångna vinterns jakt på varg motsvarade vargstammens årliga tillväxt på cirka 15 procent.
Det gör att vargstammen inför årets valpning beräknas vara på ungefär samma nivå som föregående år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev