fredag 29 mars

[cycloneslider id=”slide-12627″]

Tre års fängelse för dansk tjuvjägare

Den 36-årige danske tjuvjägaren döms för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri till tre års fängelse av tingsrätten i Lund. Han ska också betala 211.000 kronor till staten för värdet av de tjuvskjutna vilten.

Texten uppdateras efter hand.

Mannen döms för att vid elva tillfällen ha tjuvjagat trofévilt på olika marker i södra Skåne. Bevisningen i form av sms, fotografier, kvitton på bropassager, polisens spaning samt vittnesmål är stark, anser domstolen som menar att de förklaringar tjuvskytten lämnade under huvudförhandlingen är helt osannolika.
Enligt tingsrätten har mannen ägnat sig åt vanemässig brottslighet när han skjutit en kronhjort, åtta dovhjortar och fem vildsvin. Straffvärdet är därför högt, och han döms till tre års fängelse.

Stor omfattning
I domen konstaterar tingsrätten vidare att brotten skett i stor omfattning, att 36-åringen skjutit kronhjort (som betraktas som särskilt skyddsvärt vilt) utan licens, att jakten skett från bil på marker där han inte haft jakträtt och under tider på dygnet då jakt inte varit tillåten.
Under förhandlingen försvarade tjuvjägaren nattjakten med att det är så det går till. Men domstolen konstaterar att det inte finns något som helst stöd för att det är en vana bland jägare att sätta sig över dessa bestämmelser.
36-åringens förklaring att han haft tillstånd att jaga av någon som sagt sig ha jakträtt på områdena, finner tingsrätten helt osannolik.
Tingsrätten konstaterar att tjuvjägarens agerande inte enbart kan ses som en hobby, utan också har starka inslag av näringsverksamhet. Något som bidrar till att man bedömer brotten som grova.
Av samma anledning anser rätten att den del i domen som gäller jakthäleri är ett grovt brott, eftersom 36-åringen som en del i sin brottslighet ägnat sig åt att bereda troféer.

Värderar bevisen
Tingsrättens dom sträcker sig över drygt 30 sidor. I domen gås varje fall av tjuvjakt igenom noggrant, där domstolen för ett resonemang om bevisningens värde och om 36-åringens förklaringar.
Som svenskjakt.se tidigare berättat handlar det om nattligt skytte av kapitala dovhjortar, vildsvin, råbockar och kronhjort.
I de allra flesta fall finner tingsrätten att åklagaren styrkt sina påståenden.
Ett exempel gäller en vildsvinsgalt som skjutits på Ravlunda skjutfält, där ett lokalt jaktlag arrenderar jakten.
I 36-åringens dator fanns fotografier där han nattetid – som rätten skriver – stolt poserar invid ett skjutet vildsvin. Den tekniska undersökningen visar att fotografiet är taget på Ravlunda skjutfält.
I datorn påträffas också fotografier på en vildsvinskropp som är tagna påföljande morgon i 36-åringens trädgård. I hans mobiltelefon finns SMS-meddelanden där han skriver att han ska jaga i Sverige och att han hoppas att han ska träffa på svin.
Samtidigt visar brobizzen att han befunnit sig i Sverige den aktuella natten.
36-åringens förklaring, att han skjutit galten hos en god vän i Degeberga och kört till Ravlunda för att ta ur vildsvinet där, är vaga, osannolika och omöjliga att kontrollera, skriver tingsrätten.
Bara det att han säger sig kunnat lasta en 110 kilo tung vildsvinsgalt i bilen finner tingsrätten så anmärkningsvärt att man väljer att kommentera det i domen.

Vapen förverkas
Och så rullar det på. I fall efter fall anser tingsrätten att åklagare och polis med likartad bevisning som i fallet ovan visat att 36-åringen är skyldig till tjuvjakt på flera platser och på olika vilt i södra Skåne. I två fall frias 36-åringen.
Utöver det treåriga fängelsestraffet ska 36-åringen betala 211.151 kronor till staten, ett förverkat värde av utbyte av brott. Till två jakträttsinnehavare ska han av samma anledning betala mindre summor.
Dessutom förverkas mannens bil, studsaren Sauer .223 Remington med siktet Zeiss Victory, en ljuddämpare, eftersökslampor, ammunition, troféer samt diverse andra föremål som beslagtogs i samband med gripandet och efterföljande husrannsakan. 

Jägareförbundet hoppas på avskräckande effekt
Jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson var på slutpläderingen under rättegången och är nöjd med domen.
– Straffet tyder på att domstolen har betraktat detta allvarligare än man brukar vid jaktbrott. Man misstänker att det fortfarande förekommer en del tjuvjakt i Skåne så jag hoppas att detta kan ha en avskräckande effekt, säger han.

36-åringens advokat har sökts av Svensk Jakt men har ännu inte läst igenom domen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev