fredag 29 mars

Här finns de finska vargarna

De gröna cirklarna är aktiva revir med valpar (inklusive antal individer i flocken), de grå är vargflockar på ryska gränsen, så kallade gränsflockar/gränsrevir. Gula cirklar är par utan valpar. De är inte revir, men kan utgöra framtida revir. Källa: Naturresursinstitutet i Finland

Totalt lämnades det in 18 ansökningar om vargjakt i Finland. De omfattade 27 revir och totalt 48 individer. Av dessa beviljades hälften, 24 vargar, i den kommande beståndsreglerande jakten.

Flest vargar får fällas i östra Finland där koncentrationen av varg är som störst. Sju stycken får fällas i Kajanaland och sex stycken i Norra Karelen, som ligger söder om Kajanaland.
I de övriga sex jaktområdena får mellan en och tre vargar fällas.
Enligt finsk jaktlagstiftning är jakttiden på varg, i stamvårdande syfte, 1 november–31 mars söder om renskötselområdet. De tre veckornas jakttid från 23 februari är alltså inom den ramen, förklarar Harri Norberg, Finlands viltcentral.

När man tittar på kartan finns alla vargar i södra och mellersta Finland och inte särskilt nära den svenska gränsen. Ändå får vi över en del varg från Finland. Vandrar de direkt in från Ryssland (och passerar bara Finland) eller är det vargar från revir längre söderut i Finland som tar sig norrut och sedan vidare in i Sverige?
– Jag skulle säga både och. Vargar, särskilt unga vargar, som lämnar sin flock på våren, kan vandra fritt genom den södra delen av det finska renskötselområdet, eller även direkt från Ryssland till Sverige/Norge genom finska Lappland, säger Harri Norberg.
– På sommaren, utan snö, är spår av varg svåra att observera. I praktiken kan en varg vandra till exempel från ett av de finska reviren till Sverige utan att någon vet om det. Vintertid är det annorlunda, eftersom spår kan observeras, och vargar orsakar också ofta skador för renskötseln, fortsätter han.

Mest i öster
Orsaken till att det inte finns vargflockar i Finland nära den svenska gränsen är den samma som varför det inte finns vargflockar i Norrbotten nära den finska gränsen – det finns renskötselområden på båda sidor av gränsen.
– Men det betyder inte att det inte rör sig vargar i området. Vi har ganska ofta observationer av vargar i västra delen av Lappland, även om flest observationer i vårt renskötselområde är i öster, vid ryska gränsen, berättar Harri Norberg.
– Unga vargar kan vandra hundratals kilometer, även över tusen kilometer. Några vargar från den skandinaviska populationen har vandrat till Finland. Och även till Ryssland. Så vargar rör sig i båda riktningarna, inte bara från öst till väst. Vargar från finska revir kan också vandra hundratals kilometer till södra delen av Finland. Det finns ingen särskild riktning som unga vargar vandrar i. De vandrar till öst, till norr, till väst, till söder och alla möjliga håll. Och några vandrar till Sverige.

Följa Bottenviken
– Som man kan se av kartan, har vi nu ganska stor täthet av revir även ganska långt norrut och också i västra delarna av Finland. Det skulle vara lätt att anta, att vargar kan vandra från de här reviren och följa Bottenvikens kust och sedan är de i Sverige.
Harri Norberg menar att DNA-tekniken i framtiden bättre ska kunna svara på frågan om ursprunget på de vargar som vandrar till Sverige, om de kommer direkt från Ryssland eller från finska revir.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev