tisdag 16 april

Närgångna vargar runt Ockelbo

Fortsatta problem med närgångna vargar

Närgångna vargar fortsätter att springa inne i samhällena i Ockelbo kommun.

De senaste dagarna har två revirmarkerande vargar sprungit på elljusspåret i Ulvsta, knappa fem kilometer från Ockelbo kyrka. Vargarna har dessutom varit inne på gårdsplaner och sprungit fem meter från bostadshus. Att det verkligen är varg råder det enligt länsstyrelsen ingen tvekan om.
Det är ingen nytt att vargarna i Ockelbo är orädda för människor. I slutet av februari förra året sökte kommunen skyddsjakt på vargarna, skyddsjaktansökan undertecknades av kommunalrådet Magnus Jonsson och kommunchefen Lars Sjödin.
I skyddsjaktsansökan skrev de att boende i området kände oro eftersom vargarna under flera veckor observerats i Ockelbos centrala jordbruksbygd, runt Åbyggeby skola och i friluftsområdet Ulvsta-Rönnåsen.

Inte ovanligt oskygga
Men Naturvårdsverket avslog skyddsjaktansökan. Precis som länsstyrelsen i Gävleborg och Viltskadecenter gjorde Naturvårdsverket bedömningen att vargarnas närvaro inte medför påtagliga risker för allmänheten. Myndigheterna menade att det inte fanns någonting som tyder på att vargarna som uppehåller sig omkring Ockelbo uppträder anmärkningsvärt oskyggt gentemot människor.
”Naturvårdsverket kommer tillsammans med länsstyrelsen att följa händelseutvecklingen. Visar det sig att det finns behov av skyddsjakt kan Naturvårdsverket efter en ny ansökan om skyddsjakt eller på eget initiativ fatta beslut om skyddsjakt. Man kan också kontakta polisen om det blir fara för människors säkerhet”, skrev verket i ett pressmeddelande.
Vargarna har inte ändrat sitt beteende sedan dess, men någon skyddsjakt på myndighetens eget initiativ har ännu inte kommit.
Vargreviret går under arbetsnamnet Ockelbo-Åmot-Järbo. Det finns föryngring i reviret och en av ungvargarna sköts i höstas i enlighet med paragraf 28.

Närgångna vargar

Rapporter till länsstyrelsens Rovobs de senaste dagarna. Rapport samt kommentar från länsstyrelsen.
12 januari. Elljusspåret Ulvsta. ”Gått efter elljusspåret samt revir markerat.” Länsstyrelsens svar: LST har kontaktat rapportören.
13 januari. Ulvsta på gårdsplan. ”Vargspår 5-7 m från bostadshus. Kommit från skogen och fortsatt ut på plogad väg.” Länsstyrelsens svar: LST har besökt platsen, 2 st vargar.
13 januari. Ulvsta elljusspåret/frilufts-
gården. ”Två vargspår samt spillning.” Länsstyrelsens svar: LST har besökts platsen, 2 st vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev