Majoritet i riksdagen för ny jaktmyndighet

Vägen till att en ny jaktmyndighet bildas är lång, även om en majoritet av de folkvalda i riksdagen tycker att det är det bästa alternativet. Foto: Jan Henricson

Trots ett svalt intresse från regeringspartierna är frågan om en jaktmyndighet fortfarande aktuell. En motion om saken från Kristdemokraterna och budskapet i en debattartikel signerad Sverigedemokraterna signalerar att en riksdagsmajoritet är för bildandet av en ny myndighet för jakt och viltvård.

Kort innan valet gjorde Alliansen klart att en ny jaktmyndighet skulle bildas om de fyra borgerliga partierna fick fortsatt förtroende att regera landet.
– Det krävs ett omtag kring den svenska jaktpolitiken. Vi har rekordstora viltstammar och det måste till en ny organisation som kan fixa balansen mellan bevarande och brukande, sa centerledaren Annie Lööf i en intervju i SR Värmland.
Enligt Annie Lööf hade Alliansen kommit så långt i sina diskussioner att man kunde säga att Karlstad skulle bli huvudort för den nya myndigheten.
– Värmland är ett landsbygdslän med skog och stort intresse kring jakt. Den här typen av myndigheter passar utmärkt att lägga utanför Stockholms innerstad, sa den dåvarande näringsministern.

Majoritet finns
Efter valet har diskussionen om en ny jaktmyndighet stannat av. Miljöpartiet anser att Naturvårdsverket är bäst skickat att hantera frågorna. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht svarade undvikande på frågan i en intervju med Svensk Jakt.
Men i riksdagen finns en majoritet för bildandet av en särskild jakt- och viltmyndighet. I varje fall om Allianspartierna står fast vid den inställning man hade innan valet, och om Sverigedemokraterna menar allvar med en debattartikel som publicerades på svenskjakt.se i slutet av förra veckan.
I artikeln kritiserar partiets jaktpolitiska talesperson Runar Filper och dess landsbygdspolitiska talesperson Anders Forsberg Naturvårdsverkets hantering av rovdjursfrågorna. Man skriver:
”Vi tror att en ny myndighet som tar över jaktfrågorna skulle kunna effektivisera ärendegången och minska centralstyrningen från Naturvårdsverket. (…) En ny övergripande myndighet skulle kunna fortsätta den nödvändiga regionaliseringen, men med mindre centralstyrning.”

I motionsfloden
Och frågan finns med i riksdagens motionsflod. KD-politikerna Magnus Oscarsson och Pernilla Gunther föreslår att en ny jaktmyndighet inrättas, bland annat mot bakgrund av att Naturvårdsverket förlorat en del av sin legitimitet bland jägare och landsbygdsbor.
Kan då riksdagen ta beslutet att bilda en ny myndighet? Nej, svarar man på riksdagens informationsenhet. Men man kan besluta att regeringen ska återkomma med ett lagförslag om att inrätta en ny myndighet.
– Men vägen dit är lång. Man ska komma ihåg att 98 procent av motionerna avslås. Och även om regeringen uppmanas att skyndsamt återkomma med en proposition i ärendet kan det ta lång tid. Särskilt om man anser att frågan ska utredas vidare, uppger riksdagens informationstjänst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev