lördag 20 april

Vill skrämma problemvargar med lapptyg

150 meter från huset hittades huvudet från den dödade hunden. Foto: Privat

Länsstyrelsen Dalarna och Viltskadecenter säger i remissvar nej till skyddsjaktansökan på vargarna i Olsjöreviret. Därmed talar allt för att Naturvårdsverket också avslår skyddsjaktansökan.

Det är knappt två veckor sedan den kinesiska nakenhunden dödades av varg. Två privatpersoner ansökte om skyddsjakt på samtliga vargar (minst fem) i Olsjöreviret. Till stöd hade ansökan cirka 150 namunderskrifter från boende i området.

Skrämmas med lapptyg
Skyddsjakten ska beslutas av Naturvårdsverket. Länsstyrelsen Dalarna har lämnat ett yttrande där myndigheten avstyrker skyddsjakt. Länsstyrelsen anser att problemet med de närgånga vargarna bör tas på allvar, men istället för att avliva vargarna ska de skrämmas bort från området med hjälp av lapptyg.

Den oro som beskrivs måste tas på största allvar och skrämsel och skadeförebyggande åtgärder behöver vidtas”, skriver länsstyrelsen genom naturvårdsenhetens chef Stig-Åke Svenson och Fredrik Dalerum, ansvarig för skyddsjakt på stora rovdjur på viltfunktionen.

Inte farliga för allmänheten
Inte heller Viltskadecenter anser att det är motiverat med skyddsjakt i Olsjöreviret: ”Utifrån de händelser som anförs i ansökan samt den dokumentation som VSC känner till, finns ingenting som tyder på att vargarna i Olsjöreviret uppträder på ett sätt som kan antas vara farligt för allmänheten”, skriver Viltskadecenter i sitt yttrande, som är undertecknat av Jens Karlsson.

Därmed talar allt för att Naturvårdsverket kommer avslå skyddsjaktansökan.

Ett informationsmöte arrangerades direkt efter att hunden dödades. Nu på torsdag medverkar både länsstyrelsen Dalarna och Jens Karlsson på ännu ett informationsmöte i Saxdalen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev