fredag 19 april

”Vi måste ta politiskt ansvar”

Bengt-Anders Johansson (M).

På tordagsförmiddagen justerade miljö- och jordbruksutskottet det betänkande om rovdjurspropositionen som nu överlämnas till riksdagen. Inga stora förändringar görs jämfört med regeringens proposition, endast ett förtydligande av skrivningen kring kungsörn, uppger Bengt-Anders Johansson (M) för Svensk Jakt.

Som Svensk Jakt tidigare rapporterat blir det alltså ingen bred politisk uppgörelse kring rovdjurspolitiken. Förhandlingarna om att nå en sådan mellan Alliansen och Socialdemokraterna brakade samman på onsdagen. Utskottets förslag till riksdagen är nu så utformat att det stöds av Allianspartierna och Sverigedemokraterna.
Betänkandet, och dess följdmotioner, ska nu debatteras i riksdagen den 5 december.
– Vi har nu en majoritet av riksdagen som ställer sig bakom det här förslaget, och jag beklagar att Socialdemokraterna inte är beredda att ta politiskt ansvar för att säga att vi nu har uppnått gynnsam bevarandestatus på rovdjuren i Sverige, säger Bengt-Anders Johansson (M), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
Däremot kommer själva beslutet – voteringen – kanske inte att genomföras den 5 december, utan den 10 december.

Förtydligande om kungsörn
Enligt Johansson har utskottet gjort en mindre justering av den ursprungliga propositionen, en ändring som rör kungsörnen.
– Där har vi förtydligat att det inte är meningen att införa jakt på kungsörn, och att 150 konstaterat häckande par är den nedre gränsen för gynnsam bevarandestatus, säger han.
Utöver denna förändring är det de i propositionen angivna GYBS-intervallen som utskottet nu lägger fram för riksdagen att ta ställning till. Och som tidigare konstaterats talar allt nu för att riksdagen kommer att anta detta förslag.
– Det är positivt att vi nu äntligen får tydliga riktlinjer för den svenska rovdjurspolitiken, och att vi tar ett politisk ansvar för de lägsta nivåerna för rovdjurspopulationerna i Sverige, säger Bengt-Anders Johansson.
– Vi ser nu fram emot att myndigheterna ger förutsättningar för dem som har rovdjuren nära inpå sig att nu kunna förvalta dessa på ett sätt så att konflikterna minskar.

Riksdag – inte myndigheter
Socialdemokraterna har tidigare deklarerat att man anser att gynnsam bevarandestatus (GYBS) bör fastställas av ansvariga myndigheter, inte av riksdagen.
– Jag beklagar att Socialdemokraterna inte är beredda att ta ett politiskt ansvar genom att tala om att vi har uppnått gynnsam bevarandestatus, för det tycker jag är viktigt att säga.
Under de senaste dagarna har vi sett exempel på siffror från olika instanser och myndigheter som är felaktiga eller som påstås inte stämma längre. Utspel som i mångas ögon försvagar förtroendet för involverade myndigheter.
– Med tanke på alla de siffror, antal och nivåer, som har figurerat kring rovdjuren, tycker vi det är oansvarigt att inte ta det politiska ansvaret och fastslå var de nedre gränserna ska finnas, säger Bengt-Anders Johansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev