Symtom på trikinos som orsakas av trikiner kan vara svullnad kring ögon, muskelvärk och diarré. Foto: Thom Emory

Symtom på trikinos som orsakas av trikiner kan vara svullnad kring ögon, muskelvärk och diarré. Arkivfoto: Thom Emory

Människa smittad av trikiner

En person i Värmland har insjuknat i parasitsjukdomen trikinos. Det är det första kända inhemska fallet på 35 år i Sverige.
Den troliga smittkällan är vildsvinskött, uppger Livsmedelsverket.

Den smittade personen hade jagat och styckat vildsvin och därefter tillagat köttet. Efter att personen under flera månader haft olika besvär med bland annat återkommande feber, muskelvärk och trötthet samt neurologiska symtom upptäcktes trikinos. Inga andra personer i omgivningen har insjuknat.

– Jag vet inte alla detaljer om vildsvinsköttet personen hanterat innhöll trikiner men misstankar finns om det och smittspårning pågår, säger Silvia Botero Kleiven, laboratorieläkare vid Smittskyddsinstitutet.

Trikinos är ovanligt i Sverige och risken att smittas är liten. Trikiner kan finnas i bland annat kött av gris, vildsvin, björn och häst. Det är viktigt att köttet är väl genomstekt, minst 68 grader, för att undvika smitta.

 

Smittar inte mellan människor

Trikinos är en parasitsjukdom som orsakas av larver av rundmasken Trichinella. Sjukdomen smittar inte mellan människor och är behandlingsbar. De senaste 35 åren har inga fall rapporterats med inhemsk smitta i Sverige. Däremot har två personer rapporterats med utlandssmitta under de senaste tio åren . Det ena fallet smittades 2004 efter att ha ätit fläskkött i Bosnien och det andra fallet, som insjuknade 2007, hade tagit med sig vildsvinskorv från Spanien.

– Hur sjuk man blir beror på hur många trikiner man får i sig. Upptäcks smittan tidigt är den behandlingsbar med bland annat antiparasitmedel, berättar Silvia Botero Kleiven.

Att smittas av trikinos kan leda till döden för människor, men det är väldigt ovanligt.

 

Viktigt med trikinkontroll

Det värmländska fallet visar att risken att smittas med trikiner finns i Sverige, även om den är mycket liten. Därför är det viktigt att följa det regelverk som finns för att eliminera denna risk, konstaterar Livsmedelsverket och Jägareförbundet.

– Jägareförbundet har alltid varit mycket tydligt på att alla ska trikintesta vildsvin och björn och skicka in provet till ett ackrediterat undersökningsföretag. Testet är enkelt, och billigt och man får snabba svar via mejl eller sms, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Jägareförbundet.

Enligt lag ska trikinkontroll göras av kött från tamsvin, häst, vildsvin och björn, som ska säljas eller ges bort för konsumtion. Vilt som kan vara bärare av trikiner, framför allt vildsvin och björn, ska alltid passera en vilthanteringsanläggning om inte köttet enbart konsumeras i jägarens eget privata hushåll.

Om köttet ska konsumeras i det egna hushållet rekommenderar även Livsmedelsverket att prov tas och undersöks för förekomst av trikiner.

Hos tamsvin har man i Sverige inte påvisat trikiner sedan 1994. Trikiner påvisas årligen hos svenska vildsvin, 2-7 fall per år, totalt < 0,1 % av undersökta djur.

Fakta trikinos hos människa

Sjukdomsbilden varierar från milda, symtomfria fall till svåra, dödligt förlöpande tillstånd. I tarmen kan maskarna ge upphov till övergående diarrébesvär. Larverna framkallar under sina vandringar allergiska symtom och lokala besvär, som kan yttra sig som smärtande vätskeansamlingar, särskilt kring ögonen, blödningar i ögats bindehinna och under naglarna, långvarig och oregelbunden feber samt påverkat allmäntillstånd. Komplikationer från hjärta och nervsystem kan förekomma. Behandling finns mot de tidiga mask- och larvstadierna.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev