Lugnt vargseminarium i Ljungskile

ungefär 200 personer hade kommit till Ljungskile folkhögskola för att delta i seminariet Varg till varje pris. Foto:Daniel Sanchez

Det var en ovanligt enig panel som mötte de 200 åhörarna på Ljungskile folkhögskola. Olof Liberg – Skandulv, Gunnar Glöersen – Jägareförbundet, Mats Eriksson – Rovdjursföreningen och Anders Wetterin – LRF visade en större samstämmighet än vad besökarna kunde ana.

Det var nog många besökande som hade sett fram emot Rovdjursföreningens generalsekreterare Ann Dahlerus närvaro på seminariet Varg till varje pris i Ljungskile. Men när hon avbokade och hennes ersättare Mats Eriksson fyllde hennes plats med en mer nyanserad bild av vargen, blev frågestunden lugnare än förväntat.

 

15 minuter var

Seminariet började med en snabb föreläsning av de fyra panelmedlemmarna. Olof Liberg från Skandulv berättade om hur de kommit fram till de nivåer vargprojektet rekommenderar för varg i Skandinavien och Gunnar Glöersen från Jägareförbundet höll en personlig föreläsning om sitt liv och hur stor betydelse jakten har för honom – något som många publiken uppskattade och kände igen sig i.

Även om Mats Eriksson inte kunde acceptera en sådan liten population av varg som till exempel Liberg anser vara hållbar visade han en mer nyanserad bild av Rovdjursföreningen under sina 15 minuter.

Anders Wetterin drog LRF:s nya rovdjurspolicy.

 

En mjukare bild Rovdjursföreningen

Efter fika och bensträckning var det dags för frågestunden. Håkan Eklund från Kungshamn undrade om inte vargfrågan egentligen var ett uttryck för jaktmotstånd, något som Mats Eriksson inte höll med om.

– Generellt är Rovdjursföreningen ingen antijakt eller antijägarförening, det är beklagligt att vi framstår så, svarade Mats Eriksson. Vi ifrågasätter inte jakten på lo och björn till exempel, men självklart går jakt emot bevarandeintresset, det ska vi inte sticka under stol.

Och Mats Eriksson fortsatte att nyansera besökarnas bild av Rovdjursföreningen.

– Ett enskilt beslut om skyddsjakt påverkar självklart inte gynnsam bevarandestatus, berättade han.

Och angående djurhållning och vargen:

– De som har problem måste känna att de har stöd på ett sätt de inte har idag.

 

”Jorden en aning fattigare utan varg”

En besökare ifrågasatte vargens existens i Sverige och undrade vad den egentligen tillförde. Olof Liberg ifrågasatte starkt besökarens ställning och beskrev problematiken med att se naturen som beståndsdelar där allt måste tillföra något.

– Vi skulle uppleva jorden som en aning fattigare om vi inte hade några av våra stora rovdjur kvar, sa han.

Olof Liberg beklagade också den senaste tidens juridiska processer med skyddsjakten på Skånevargen. Han sa att det leder till stukat förtroende för vargförvaltningen, ökad illegal jakt och också ett bakslag för bevarandeorganisationerna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev