Danska och franska fårbönder protesterar mot varg

En syn som blir allt vanligare runt om i Europa. Foto: Privat

På flera håll i Europa hörs nu protester mot att vargar slår allt fler får. I Danmark har varg på södra Jylland i sommar dödat minst elva får och en kalv. Och i Frankrike är fårbönderna uppgivna trots att landet bara hyser runt 250 vargar.

Tre hanvargar vet man har uppehållit sig på mellersta Jylland i vår och sommar, men Naturstyrelsen utesluter inte att det är fler vargar som dykt upp, eftersom angreppen skett betydligt längre söder ut.
Danmark är för litet för att rymma både varg och fåravel anser föreningen Dansk Fåreavl, rapporterar Jyllands-Posten. Föreningen tycker att de danska myndigheterna ska fånga och föra tillbaka de vargar som kommer till landet, dit de kom ifrån, det vill säga Tyskland.
– Vi ska göra vad vi kan för att undvika att de etablerar sig i Danmark, säger föreningens ordförande Richard Andersen till Jyllands-Posten.
Han anser att vargen är ett samhällsproblem. Om man beslutar sig för att den ska få etablera sig i dansk natur efter 200 års frånvaro är det inte är rimligt att en stor del av bördan ska drabba en så liten grupp som fåruppfödarna.
Det finns ännu ingen handlingsplan från miljöministeriet om hur vargarna i Danmark ska hanteras. En sådan förväntas komma tidigast i december.

100 vargar

Vargexperten Peter Sunde på Institut for Bioscience vid Aarhus Universitet menar att det finns plats för 100 vargar i dansk natur, men anser också att det finns behov av en plan för vargarna.
– Där är föda nog och plats till minst åtta–tio vargfamiljer om sex–åtta djur. Det handlar bara om hur vi vill hantera det, säger han till Jyllands-Posten.
– En av utmaningarna är just att förhindra att vargarna förgriper sig på får. Men det kan man relativt enkelt förhindra genom att hänga upp några fladdrande band på stängslen, som skrämmer bort vargarna, säger Peter Sunde.
Handlingsplanen, anser han, ska också innehålla mål för hur många vargar landet ska ha, var de ska finns och vilka medel man ska ha för att reglera beståndet.

Utrotades

I Frankrike utrotades vargen på 1930-talet. Arten började åter etablera sig i Frankrike i början av 1990-talet, med till en början några få djur som kom från Italien.
I franska alperna har sedan dess stora mängder får blivit vargföda, minst 20.000 de senaste fem åren enligt officiella beräkningar, rapporterar The International Herald Tribune.
– De dödar branschen, som jag känner den, säger fåruppfödaren Bernard Bruno till tidningen. Han har mist minst 1.000 får på senare år.
I landet finns runt 60.000 fårbönder som driver sin verksamhet på traditionellt sätt, men deras antal har minskat drastiskt. Många av dem vaktar sina stora fårhjordar dag och natt.

Ersättning

Myndigheterna lägger mycket stora summor varje år på att kompensera för vargtagna får och ge bidrag till vaktande pyrenéerhundar.
– Frankrikes sex miljoner får kan knappast förväntas samexistera med vargar, säger Serge Préveraud, ordförande i National Ovine Federation.
Endast åtta vargar har skjutits under skyddsjakt sedan 2008. Problemet har varit det samma som här i Sverige, när skyddsjakt väl har beviljats har vargarna redan gett sig av någon annanstans. I år förväntas skyddsjaktstillstånd på 24 vargar, i en stam som beräknas växa med 20 procent per år.

Fakta

I Danmark kan djurhållarna i alla fall än så länge inte söka om bidrag för stängsling, men de kan få ersättning för vargdödade djur.

• Lamm/kid (får/get): 800 kronor.
• Vuxet får/get: 1.200 kronor.
• Ofött lamm/kid (får/get): 600 kronor.
• Icke produktivt djur: 400 kronor.
• Vuxen gris: 1.000 kronor.
• Griskulting: 200 kronor.
Summorna i danska kronor.
Källa: Naturstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev